Zorunlu Emekli Edilen Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın Son Dersi

İstanbul Tıp Fakültesi’nde zorunlu emekliliği öncesi son dersini veren Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı; İnsan Hakları ve Hekim Sorumluluğu başlıklı dersinde 'Hakikatin hiç beklenmedik zamanlarda ortaya çıkma alışkanlığı vardır' dedi.

Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, İstanbul Tıp Fakültesi’nde zorunlu emekliliği öncesi son dersini verdi.

İnsan Hakları ve Hekim Sorumluluğu başlıklı dersinde öğrencilerine son kez seslenen Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, şunları söyledi: “Eleştiri zor hazmedilen bir durumdur. Hele gücü elinde bulunduran eleştiriliyorsa bu eleştirileri ortadan kaldıracak bütün mekanizmaları devreye sokmaya çalışır. Ama hakikatin hiç beklenmedik zamanlarda ortaya çıkma alışkanlığı vardır. İşte bizim sorumluluğumuz da hakikatin ortaya çıkma alışkanlığına tanıklık etmektir. Hakikat ortaya çıkmıştır, Cizre bodrumlarında. (Fotoğrafları göstererek) Buradakiler yanmış kemik parçalarıdır ve alt çenenin hemen yanı başında tesadüfen, bir gözlük çerçevesi vardır. Gözlük çerçevesi ile çenenin boyutuna baktığımızda neredeyse yarısı kadar bir fark görüyoruz. Yani küçük bir çocuk var…

Devletin yükümlülüğü, herhangi bir insanın zarar görmeyeceği koşullarda müdahale yapmaktır. Hele ki çocukların, sivillerin olduğu ortama tankla topla saldıramazsınız. Eğer saldırırsanız hakikat çıkar ortaya ve bunun hesabını sorarlar. Hekimlik, bilginizi insanlık yararına kullanmaktır. Bu bilgileri kullanmayı öğrendiğim sevgili hocalarıma, mücadele ettiğim bütün dostlarıma, yoldaşlarıma teşekkür borçluyum. Çünkü beni ben yapan onlardı. İnsan hakları mücadelesinin yılmaz savaşçılarına teşekkür ediyorum. Hekim değil insan olmak gerekir. İnsanlık sahada mücadelenin olduğu her yerde, herkesle yan yana durmaktır. Tabii ki asık suratla değil, bunu şevkle yapmayı öğrenmeliyiz. Bu oyunumuzu ortaklaştırabildiğimiz tüm meslektaşlarıma teşekkür ediyorum.”

İlgili Yazılar

Tüm Haberler