Profesör İlhan Berktay Hayatını Kaybetti

İnşaat Mühendisleri Odası, TMMOB, TÜMÖD gibi demokratik meslek örgütlerinde çeşitli görevlerde bulunan Yıldız Teknik Üniversitesi inşaat mühendisliği bölümü öğretim üyesi Profesör İlhan Berktay, Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Pazar günü hayata veda eden Yıldız Teknik Üniversitesi’nde inşaat mühendisliği bölümü öğretim üyesi  Profesör İlhan Berktay, Pazartesi düzenlenen cenaze merasimiyle Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Berktay’ın cenaze törenine, çocukları, HDP PM üyesi Ayşe Berktay, Çevirmen Ali Berktay, damadı Recai Hacımirzaoğlu, 1950 kuşağının önemli isimlerinden Hilmi Artan, HDP Milletvekilleri Musa Piroğlu, Züleyha Gülüm, Filiz Kerestecioğlu, HDP İstanbul İl Başkanı Cengiz Çiçek, TTB eski Başkanı Gençay Gürsoy, tiyatro yönetmeni Ayşe Emel Mesci, Yazar Ayşegül Devecioğlu ve çok sayıda yurttaş katıldı.

İlhan Berktay Kimdir?

İlhan Berktay, 1931 yılında İzmir’de doğdu. İzmir İnönü Lisesi’ni bitirdikten sonra İTÜ Makine Fakültesi’ni kazanan Berktay, aynı dönemde İstanbul Yüksek Tahsil Gençlik Derneği’ne (İYTGD) üye oldu. İki dönem dernek başkanlığı yapan Berktay, “Nâzım Hikmet’i Kurtarınız” kampanyasının ardından 1951 tevkifatında tutuklandı. Aralıklarla yaklaşık üç yıl cezaevinde kalan Berktay, üniversiteyi bitiremedi.

1949’da İYTGD’de tanıştığı Solmaz Görkmen ile 1952’de cezaevinde evlendi. 1962’de Yıldız Teknik Okulu (bugünkü YTÜ) Akşam İnşaat Bölümü’ne girip 1966’da mezun oldu. Aynı üniversitede profesör olan Berktay, Betonarme Anabilim Dalı başkanlığı yaptı, İnşaat Mühendisleri Odası, TMMOB, TÜMÖD gibi demokratik meslek örgütlerinde çeşitli görevlerde bulundu.

Mesleki alanda çeşitli makalelerin yanı sıra “Kırılma Çizgileri Teorisi ve Uygulamaları” (1988); “Plak Teorisi ve Uygulamaları” (1992); “Betonarme 1, Taşıma Gücü ve Kesit Hesapları” (3. baskı 2003) ve “Solmaz Hanım’la Bir Ömür – Aşkta ve Kavgada” (2018) kitaplarını kaleme aldı.