Türk Telekom’un Mülteciler İçin Büyük Veri Yarışması Sonuçlandı

Suriyeli mültecilerin yaşadığı sorunlara çözüm sunmayı hedefleyen ‘Mülteciler için Büyük Veri’ yarışmasında; emniyet ve güvenlikten sağlığa, eğitimden, işsizlik ve entegrasyon konularına kadar çeşitli kategorilerde birinci seçilen projeler, 21 Ocak’ta Boğaziçi Üniversitesi’nde düzenlenen törende ödüllerini aldılar.

Türk Telekom’un TÜBİTAK, Boğaziçi Üniversitesi, ulusal ve uluslararası kurumlar ortaklığında Türkiye’de sayısı 3,5 milyonu bulan Suriyeli mültecilerin sosyal sorunlarına yenilikçi çözümler geliştirmek için 2017 yılının Aralık ayında başlattığı inovasyon yarışmasının kazananları açıklandı.

21 Ocak günü Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall’da düzenlenen yarışmanın kapanış çalıştayında emniyet ve güvenlik, sağlık, eğitim, işsizlik ve entegrasyon kategorilerinde birinci olan proje sahipleri 50 bin TL’lik ödülü aralarında paylaştı.

Sağlık alanında Bruno Kessler Vakfı araştırmacılarının ‘Suriyeli Mültecilerin Toplumsal Entegrasyonu Üzerinden Türkiye’deki Kızamık Salgını Riskinin Azaltılması’ projesi, eğitim alanında Modena ve Reggio Emilia Üniversitesi, Türkiye Merkez Bankası ve TED Üniversitesi ortaklığında ‘Türkiye’deki Suriyeli Mültecilerin Daha iyi Entegrasyonu için Eğitim Fırsatlarının İyileştirilmesi’ projesi, entegrasyon alanında Bonn Üniversitesi, Bonn Uluslararası Dönüşüm Merkezi, Viyana Üniversitesi, Potsdam İklim Etkileri Araştırma Enstitüsü, Climate Analytics ve İzlanda Üniversitesi’nden araştırmacıların sunduğu ‘İletişim Verilerinin Analizi ile Mültecilerin Hareketliliğinin Değerlendirmesi (AROMA_CoDa)’ projesi, işsizlik alanında Koç Üniversitesi’nden araştırmacıların ‘Türkiye’deki Entegrasyonun Kentsel Derin Haritası (UDMIT)’ projesi ve güvenlik ve emniyet alanında Old Dominion Üniversitesi, İstanbul Bilgi Üniversitesi, Eindhoven Teknik Üniversitesi, Stellenbosch Üniversitesi ve 4TU Etik ve Teknoloji Merkezi ortaklığında sunulan ‘Türkiye’de Mülteci Barındıran İllerin Cep Telefon Kullanım Şekillerinin Tanımlanması’ projesi değerlendirme komitesi tarafından alanlarında birinciliğe layık görüldü.

‘Mülteciler için Büyük Veri’ yarışmasının kapanış çalıştayında konuşma yapan Türk Telekom CEO’su Dr. Paul Doany, “Mültecilerin sosyal sorunlarına çözümler getiren projelere ‘Mülteciler için Büyük Veri’ yarışması kapsamında Türk Telekom olarak destek verdik. Türkiye’deki tüm mültecilerin güvenlik, sağlık, eğitim, entegrasyon ve istihdam gibi sorunlarına çözüm üreten proje sahipleri ile paylaştığımız anonim veriler ve sunduğumuz destek ile bu alanda büyük katkılar sağladığımıza inanıyoruz. Bu doğrultudaki çalışmalarımıza aynı heyecanla devam edeceğiz. Çünkü inanıyorum ki, mültecileri ilgilendiren ancak şu anda öngöremediğimiz birçok farklı alanda inovatif projeler bu gibi yarışmalarla ortaya çıkacaktır” dedi.

Yarışmanın Bilimsel Komitesi’nin başkanlığını yürüten Boğaziçi Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Albert Ali Salah, “Veri analizi araştırmacılarına bu büyük insanlık krizinde önemli bir iş düşüyor. Bakanlıkların ve STK’ların mülteciler ile ilgili sağlıklı politikalar üretmek, doğru yerlerde doğru müdahalelerde bulunmak için olabildiğince çok bilgiye ihtiyaçları var. Mobil veriyi kullanarak, veri analitiği, istatistik, yapay zekâ ve veri görselleştirme ile ülkenin nabzını tutmak ve bu bilgiyi gerekli kurumlara ulaştırmak mümkün. Bunun için değerlendirme komitesinde bakanlıklardan ve STK’lardan temsilciler de yer aldı. Ayrıca mültecilere yararlı olacak teknik içerikli projeler yapılabilmesi için ülke çapında pek çok kurumda da bu yarışma aracılığıyla projeler ve uluslararası işbirlikleri başlatıldı, araştırmacılar yetiştirildi” dedi.