DEDEF: Avcılık Katliamı Durdurulsun

Dersim Dernekleri Federasyonu, kaçak avlanma sonucu çok sayıda dağ keçisinin katledilmesine dair yazılı açıklama yaparak; kentte devam eden avcılığın son bulmasını ve olaya tepki verdikleri için gözaltına alınan doğa severlerin serbest bırakılmasını istedi.

Dersim’de  kaçak avlanma sonucu çok sayıda dağ keçisinin katledilmesine yönelik tepkiler sürüyor.

Kentte süren kaçak avcılığın son bulmasını isteyen DEDEF (Dersim Dernekleri Federasyonu) yazılı bir açıklama yaparak, konuya duyarlılık gösterdiği için  gözaltına alınan doğa severlerin serbest bırakılmasını istendi.

Avcılar sadece askerlerin girebildiği yasak alanlarda avlanıyorlar

Dersim kent dışından gelen paralı avcılar tarafından gerçekleştirilen hayvan katliamına tepki gösterem ve gözaltına alınan doğa severleri  savunan DEDEF basın metninde avcıların sadece askerlerin girebildiği yasak bölgelere kadar gidip hayvanları katlettiklerine dikkat çekildi ve bu alanlara giren avcılara her türlü imkanın tanındığı savunuldu.

Açıklamada, “Dersim’de birçok hayvanın özgürce yaşadığını biliyoruz. Yaban hayat başlığıyla yapılan araştırmalara da bu yansımış durumda. Munzur alabalığı olarak tabir edilen kırmızı pullu alabalık, çengel boynuzlu dağ keçisi ve Bezuvar ilk akla gelen Dersime özgü türlerdendir. Öte yandan doğanın katledilmesi yüzünden çok az yaşam alanı kalan vaşaklar, ayılar, sansarlar, kurtlar, porsuklar ve su samurları da buranın sakinlerindendir. Ur kekliği, atmaca, kaya kartalı, akbaba gibi birçok kuş türü de tüm katliamlara rağmen buraları terk etmediler. Biz her yerde olduğu gibi Dersim’de de hayvanlarla, endemik bitki türleriyle birlikte özgürce yaşamak istiyoruz. Hayvanların katledilmediği ve endemik bitkilerin yok edilmediği bir doğada yaşamak istiyoruz.” denildi.

“Resmi Makamlara Katliamlara Göz Yummaktadır”

Açıklamada, kaçak avcılığa karşı yaban avını denetleme görevini yürüten İl Çevre Orman İşletme Müdürlüğü’nün ve kanunlara göre yaban hayatını koruma konusunda sorumluluk, denetleme yetkisi bulunan muhtarlıklar, belediyeler, çeşitli bölgelerde bulunan karakolların duruma yeterince müdahale etmedikleri  belirtildi

“Koruma Altındaki Hayvanları Vurmak Bern Sözleşmesine Aykırıdır”

Açıklamada uluslararası sözleşmelere bağlı kalınmadığı belirtilerek, “Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi’ne (Bern Sözleşmesi) göre ilimiz coğrafyasında bulunan Çengel boynuzlu dağ keçileri ve Bezuvarlar nesli yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunan ve kesin olarak koruma altına alınması gereken hayvan (fauna) türleri olarak belirlenmiştir. Bu kapsamda Doğu Karadeniz Bölgesi’nde de görülen çengel boynuzlu dağ keçileri koruma altına alınmıştır. Ancak İl Valilik Av Komisyonu’nda, korunması gereken tür olarak bilinmesine rağmen, altına imza atılmış bulunan Uluslararası Sözleşmeye aykırı davranılarak yasal çerçevede bu türün avlanması için kota belirlemiştir. Böylece Bern Sözleşmesi de çiğnenmektedir.” ifadeleri kullanıldı.

Kaçak avcılığın son bulması ve gözaltına alınanların serbest bırakılması istenen açıklamada, “Birkaç gündür ilimize adeta kamp kurmuş, Dersim halkına bile yasaklanmış yerlerde elini kolunu sallayarak av yapan gruba karşı basın açıklaması yapan dostlarımız, gözaltına alınmıştır. Yıllardır yaşam alanlarımızı koruma mücadelemizde yanımızda olan Munzur Doğa Aktivisti dostumuz Haydar Çetinkaya ve tüm gözaltına alınan dostlarımızın derhal serbest bırakılmasını istiyoruz..” çağrısı yapıldı.