“Barışa Giden Yol Yok, Barışın Kendisi Bir Yol”

Çocukla Barış blogunun kurucularından Gülesra, Özenç ve Özge, "Barış her şey ile mümkün. Sadece her birine giden yollar farklı. Çocukla barışa giden yolların da kendimizden geçtiği oluyor. Bunu keşfettiğimizden beri Şefkatli Eğitmen Günlükleri’nde hikâyelerimizi yazıyoruz" diyorlar.

Barışçıl ve katılımcı öğrenme ortamları oluşturabilmek için odağına çocukla barışı alan ve bunun için çeşitli araçlar geliştirerek paylaşma hedefleri olduğunu söyleyen Çocukla Barış blogunun kurucularından Gülesra, Özenç ve Özge ile çocuklarla barışın ve şiddetsiz iletişimin mümkünlüğünü konuştuk.

Kuruluş hikayenizi sizden dinlemek isteriz…
Çocukla Barış’tan bahsetmeden önce Başka Bir Öğretmen Mümkün Derneği’nden bahsetmek isteriz. ​ BBOM Derneği’nin 2015 yılında hayata geçirdiği Başka Öğretmenler Mümkün projesinde buluşmuş üç öğretmeniz biz. Proje bittiğinde bu eğitimleri paylaştığımız öğretmen arkadaşlarımızla birlikte BBOM çatısı altında bizi dönüştüren ve inancımızı arttıran çalışmalara öğretmenlerin ve çocuklarla çalışanların ulaşmasını hedefleyerek çalışmalar yapmaya başladık. Bu çabalar sonucunda BBOM Derneği ile Bodrum’un Dağbelen köyünde ismini ‘Öğretmen Köyü’ koyduğumuz bir alanımız oldu. Kolektif emekle ve desteklerle, doğanın döngülerine uyumlu bir şekilde nefes almaya, öğretmenlerle birlikte belli aralıklarda bir araya gelerek paylaşımlar yapmaya başladığımız Öğretmen Köyü bize birlikte üretmek için en büyük ilham kaynağı oldu. ‘’Başka Öğretmenler Mümkün Projesi’’ sonrasında kendi topluluğumuzda yürüttüğümüz derinleşme yolculuğuyla dostluğumuz pekişerek bizi ortak hayallerimiz bir araya getirdi. O zamanlar birimiz Ankara’da, birimiz Diyarbakır’da, birimiz de Bodrum’da yaşarken deneyimlerimizi biriktirmek, bir arada üretmek için niyetlerimizi ortaya koyduk. Ve en büyük inancımızın ‘barış’ olduğunu gördük. Kendimizle barış, eşimizle, dostumuzla, doğayla barış derken üçümüzün de ortak noktası olan çocuklarla çalışma deneyimimizle “Çocukla Barış” doğmuş oldu.

‘Çocukla Barışmak’ ne derece mümkün ya da mümkün mü?
Elbette. Barış her şey ile mümkün. Sadece her birine giden yollar farklı. Çocukla barışa giden yolların da kendimizden geçtiği oluyor. Bunu keşfettiğimizden beri Şefkatli Eğitmen Günlükleri’nde hikâyelerimizi yazıyoruz. Sonra bu yol, ilişkilerdeki halimizden kullandığımız dilden, kalbimizin açıklığına geçiyor. Bu konuda şiddetsiz iletişimin katkısı büyük. Can kulağı ile dinleyerek, empati kaslarını geliştirerek de çocukla barışmak mümkün. Biz çocuklarla barış çalışmalarını odağımıza aldığımız için çocukla barış dedik. Şimdi görüyoruz ki barışa giden yol yok, barışın kendisi bir yol.

Çocukla Barış yolculuğu ile sınıflarınızda ne gibi kazanımlar elde ettiniz?
Öğretmen Köyü’nün de vizyonunda yer alan katılımcı ve barışçıl sınıflar hayaliyle yaptığımız bu çalışmalar öncelikle kendi öğretmenlik hayatımıza dair bizim gelişme ve büyümemize büyük bir katkı sundu. Sınıflarımızda gördüğümüz değişimlere günlüklerde yer vermeye çalışıyoruz. Geri kalanını kendi aramızda coşkuyla paylaşıyoruz.
Eğitimde İyi Örnekler Konferansı, Öğretmen Köyü buluşmaları, Fark Yaratan Sınıflar videoları bizim Çocukla Barış’ta biriktirdiklerimizi yaygınlaştırmamızı kolaylaştırdı. Daha çok öğretmene, eğitmene ulaşmamızı sağladı. Birbirimizi duymak barışçıl birliktelikler için attığımız tohumları yeşertiyor, birbirimizden öğrenmemizi sağlıyor.

 “Şefkatli Eğitmen” söylemini nasıl buldunuz, bir hikâyesi var mı?
Biz bu isimle Şefkatli Eğitmen 2016 yılında BBOM Derneği’nin düzenlediği bir eğitimde karşılaştık. Şiddetsiz İletişimin sınıflarda nasıl yaşatabileceğimize dair çalışmalar yürüten ve buna dair bir oyun üreten Sura Hart’ın kullandığı bir isim. Ve çalışmalarını da bu isimle yapıyor. Sura Hart’ın kitabından pasajları Türkçeye çevirip bir önsözle paylaşan sevgili Bediz Gürel ile de bu isim hayatımıza girmiş oldu.

Çocukla Barış yolculuğunun sonraki duraklarında neler var, neler planlıyorsunuz?
Şefkatli Eğitmen Günlükleri’ni yazmaya devam ediyoruz. Bu yıl başladığımız İhtiyaç Kumbarası’nda Öğretmen Köyü Topluluğu’ndan küçük bir grup ile her ay bir ihtiyaç üzerinden deneyimlerimizi ve bu deneyimleri çocuklarla nasıl paylaştığımızı konuşuyoruz. Haziran ayına kadar devam ediyor olacağız. Notlarımızı blogda paylaşıyoruz. Sınıflarımızda gerçekleştirdiklerimizi, hayal ettiklerimizi daha çok öğretmenle, eğitmenle paylaşabileceğimiz alanlar yaratmaya niyet ediyoruz. Bunun için daha sık online paylaşımlar düşünüyoruz. Eğitimde İyi Örnekler Konferansı’nda açacağımız atölyenin içeriğini hazırlamaya başladık. Bunlara eş zamanlı olarak Barış Kütüphanesi’nde yer alacak yeni listeler düşünüyoruz.

Eğitmenlere, çocuk çalışmaları yapanlara tavsiyeleriniz veya önereceğiniz kitaplar var mı?
Açıkçası burada yazarsak uzun bir liste çıkabilir. (Gülüşmeler) Günlükleri yazmaya başladıktan sonra Çocukla Barış ismiyle paylaşımlar yaparken en çok sorulan sorulardan biri de bu oldu. Biz de hayalini kurduğumuz sınıf ortamları için çokça kaynağa ihtiyaç duyduk ve araştırmaya başladık. Biriktirdiklerimizi blogumuzda yer alan Barış Kütüphanesi’nde biriktirmeye başladık. Burada hem çocuklara hem ebeveynlere hem de çocuklarla çalışan yetişkinlere önerdiğimiz tema odaklı araç (kitap, oyun, film) listelerimiz var. Orada paylaştığımız her öneri çocukla barışmak için bir merdiven. Dileriz size de ilham olur.

https://cocuklabaris.blogspot.com/

Instagram: @cocuklabaris

Twitter: @CocuklaBaris