“Osman Kavala” Mütalaası: Gezi’yi Tek Kişi Organize Etmiş Olamaz

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiserliği, tutuklu iş insanı Osman Kavala’nın başvurusuyla Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde başlayan davaya görüşünü sundu.

Davaya müdahil olan Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Dunja Mijatovic’in açıkladığı mütalaa, resmi internet sitesinden de yayınlandı.

“Hak savunucularına baskı arttı”

Mütalaada, Gezi direnişine İçişleri Bakanlığı rakamlarıyla 79 kentte 2,5 milyon kişinin katıldığı ifade edildi:

“Komiserlik, Gezi olaylarının tek kişi ya da bir örgüt tarafından organize edildiği tezinin itibar edilebilir olduğunu düşünmüyor.”

Yazıda Gezi direnişi de barışçıl protesto eylemleri olarak değerlendirildi.

Komiserliğin görüşünde ayrıca, Türkiye’den yetkililerle Ekim 2018’de yapılan görüşmeye ve inceleme faaliyetlerine bakıldığında, Türkiye’de sivil topluma ve hak savunucularına yönelik baskının arttığının gözlemlendiği ifade edildi.

Kavala’nın hakkında bir iddianame hazırlanmadan bir yıldan fazla tutuklu bulunması da bu baskılarla birlikte değerlendirildi.

“Sivil topluma yargıyla karşılık veriliyor”

Şiddet içermeyen ve uluslararası insan hakları standartlarının koruması altında olan söylemler ya da eylemlere karşı uzun süren yargı süreçleri başlatılmasına dair endişeler de dile getirildi. Yargı süreçlerinin, “insan hakları savunucularını susturmak için kullanıldığı” savunuldu.

Eleştirilen noktalar arasında uzun tutukluluklar ve yargı sürecindeki adil yargılanma hakkı ihlalleri de yer aldı.

Mijatovic, bu tutuklamalar ve yargılamaların, Türkiye’deki hak savunucuları ve sivil toplumun meşru ve yasal çalışmalarına karşılık verme amacı taşıdığını belirtti.

Bu baskının temelinde iktidarın siyasi söyleminden kaynaklandığı, Kavala davasının insan hakları savunucuları da dahil olmak üzere, sivil toplumu olumsuz etkileyen ortamı daha da olumsuz hale getirdiği” ifade edildi.

Mijatovic 15-19 Ekim 2018 tarihlerinde Türkiye’yi ziyaret etmiş ve hem resmi yetkililer hem de sivil toplum temsilcileri ve hak savunucularıyla görüşmüştü.

* 11 sayfalık mütalaanın tamamına buradan ulaşabilirsiniz. [İngilizce]

Kaynak: Bianet