Doğduğunuz Yer Doğduğunuz Günden Bu Yana Ne Kadar Isındı?

Dünya büyük bir iklim krizinin eşiğinde. Artık gelmiş geçmiş en sıcak günler de aşırı iklim olayları da sıklıkla yaşanıyor. Zira dünya ısınıyor ve iklim değişiyor. Peki, doğdunuz yer doğduğunuz günden bu güne ne kadar ısındı?

Bu sorunun cevabı Chicago, Rutgers ve California üniversitelerinden bilim insanlarının bir araya geldiği uluslararası bir oluşum olan Climate Impact Lab ve The New York Times’ın birlikte oluşturduğu bu simülatörde.

Bu simülatör aracılığıyla  doğduğunuz yerin, doğduğunuz günden bu yana ne kadar ısındığını öğrenebilirsiniz. Yapmanız gereken şey ise çok basit. İlgili yerlere doğduğunuz kenti ve doğduğunuz yılı yazmak. Ardından her yıl kaç günün 32 derece ve üstü sıcaklıklarda geçtiğini göreceksiniz. Ayrıca gelecekte bu sıcaklıklarda olması beklenen gün sayısını da bulacaksınız. Doğduğunuz yerin, doğduğunuz günden bu yana ne kadar ısındığını görmek için tıklayınız.

Simülatör önümüzdeki günlerde insan kaynaklı iklim değişikliği nedeniyle pek çoğumuzun 32 derecenin üzerinde sıcaklıkları daha fazla göreceğini ortaya koyarken Simülatörün öngörüleri 2015 yılında Paris Anlaşması’nda ülkeler tarafından üzerinde anlaşılan kirletici emisyonların azaltılmasını da dikkate alıyor.

Kaynak: STGM