İHD: İfade ve Basın Özgürlüğüne Yönelik Saldırılara Son Verilmeli

İHD İstanbul Şubesi Fatih Portakal’a yönelik saldırıların durdurulması ve suç işleyenler hakkında işlem yapılması çağrısıyla basın toplantısı düzenledi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, Fox Tv Ana Haber Bülteni sunucusu Fatih Portakal’ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hedef gösterilmesini kınadı. İHD İstanbul Şube binasında gerçekleştirilen açıklamada basın özgürlüğüne yönelik saldırılara son verilmelidir denildi. Basın açıklamasını okuyan İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, “Fatih Portakal, 10 Aralık günü yaptığı haber programında sarf ettiği, iktidarın hak ve özgürlüklere yaklaşımına dair eleştirel söylemleri nedeniyle önce iktidar yanlısı medyada sonrasında da Cumhurbaşkanı tarafından tehdit ve hakaretlere maruz kaldı, hedef gösterildi. Bu söylemler bir yandan Türk Ceza Kanununda tanımlanan tehdit ve hakaret suçunu oluşturmakla yargı makamlarının harekete geçerek sorumlular hakkında soruşturma başlatmasını gerektirmekte, öte yandan geçmiş yıllarda yaşanan ve hedef gösterilmelerinin ardından saldırıya uğrayarak katledilen gazetecileri anımsatmakla, yaşam hakkına yönelik saldırı ihtimalinden kaygı duymamıza neden olmaktadır.” dedi.

“Gazeteciler Hedef Gösteriliyor”

Cumhurbaşkanı’nın yaptığı konuşmalarda Fatih Portakal’ı hedef göstererek şahsının ve yakınlarının can ve mal güvenliğini tehlikeye atıldığını belirten Yoleri, “Düşünce, ifade ve basın özgürlüğüne yönelik saldırılar Türkiye’de her daim ciddi bir sorun alanı olmakla beraber son yıllarda bu saldırıların daha pervasızca ve yüksek düzeyde seyrettiği biliniyor. Oysa; düşünce, ifade ve basın özgürlüğü Anayasanın, İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi’nin (İHAS) ve Medeni ve Siyasi Haklar Uluslararası Sözleşmesi’nin (MSHUS)’nin koruması altındadır. Cumhurbaşkanı’nın sözlerini düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirmek Anayasaya göre mümkün değil.” diye belirtti.

“Fatih Portakal İle Dayanışma İçinde Olacağız”

Yoleri, ”Bizzat Cumhurbaşkanı, Anayasa ve devletin tarafı olduğu uluslar arası sözleşmelere aykırı davranmakta ve bu davranışında ısrar etmektedir. İnsan hakları savunucuları olarak; yukarıda özetle ifade etmeye çalıştığımız üzere anayasa ve uluslar arası sözleşmelerle de korunan düşünce, ifade ve basın özgürlüğüne yönelik saldırıların derhal durdurulmasını istiyoruz. Fatih Portakal’a yönelik saldırıyı kınıyor, suç işleyenler hakkında işlem yapılması için yetkilileri göreve çağırıyoruz. Ve maruz kaldığı bu saldırı karşısında Fatih Portakal ile dayanışma içinde olacağımızı duyuruyoruz.”