Mahkeme: Cemevinin Elektrik Faturasını Diyanet Ödesin

Mahkeme kararıyla Mersin Tarsus’taki Yenice Sıdkı Baba Cemevi’nin elektrik faturasının Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından ödenmesine karar verildi.

Yargıtay’ın “cemevleri ibadethanedir bu nedenle faturaları devlet tarafından ödenmeli” kararına benzer bir kararda Tarsus 1. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından verildi.

Mahkeme, Tarsus’ta bulunan Sıdkı Baba Cemevi’nin elektrik faturasının Diyanet tarafından ödenmesine karar verdi.

Tarsus’ta Cem Vakfı Yenice Şubesi ile Sıdkı Baba Cemevi yöneticilerinin “cemevlerinin elektrik faturasının devlet tarafından ödenmesi” için Tarsus 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde açtığı dava sonuçlandı. Mahkeme cemevlerinin ibadethane sayılması ve elektrik faturasının Diyanet İşleri bütçesinden ödenmesine karar verdi.

Bir elektrik şirketine karşı açılan menfi tespit davası yaklaşık 2 yıl sürdü. Mahkeme cemevlerinin ibadethane statüsüne sahip olduğunu ve elektrik faturalarının Diyanet’in ödeneğinden karşılanacağına karar verdi.

Av. Bozdoğan: Cemevinin Elektrik Faturasını Diyanet Ödeyecek

Davanın avukatı Derya Özinç Bozdoğan, mahkemenin kararına ilişkin; “Eşitlik ve kardeşlik adına bugün güzel bir karar çıktı. Cemevlerinin ibadethane sayılması noktasında yaptığımız başvuruyu mahkeme kabul etti. Bundan sonraki süreçte cemevlerinin elektriğinin karşılanması konusunda Diyanet’ten ödeneğinin karşılanacağına karar verildi. Anayasa hükümlerince 10. maddede kanunda dini, dili, cinsi ve ırkı ne olursa olsun herkesin eşitlik hakkı vardır. 24. maddede ise insanların vicdan özgürlüğünden bahseder. Kanunlar kişinin inancı ne olursa olsun Türkiye topraklarında yaşıyorsa herkes eşittir; inancını bir şekilde özgürce yaşamalıdır şeklindedir. Bugünkü davamızın temel nedeni Alevi inancının ve kültürünün dışlanması, ötekileştirilmesi ve cemevlerinin ibadethane sayılmaması noktasında bir mücadeleydi. Anayasamızın 136. maddesinde Diyanet İşleri Başkanlığı’nın siyasi düşünce ve kimliğinin dışında vatandaşların laiklik ilkesi ile bütünleştirici olarak herkese eşit davranmasını ister.” dedi.

Bozdoğan “Bundan sonraki süreçte cemevlerinin elektrik faturaları Diyanet tarafından ödenecek. Bu insan hakları noktasında çok güzel bir kilometre taşıdır. Birlikte mücadele ettiğimiz herkese teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Yargıtay: Cemevlerinin Faturalarını Devlet Ödemeli

Geçtiğimiz Kasım ayında benzer bir davada Yargıtay, Cem Vakfı’nın açtığı davaya ilişkin verdiği kararda cemevlerinin elektrik faturalarının devlet tarafından ödenmesi gerektiğine karar vermişti.

Sivil Sayfalar’da Eylem Sonbahar imzasıyla yayınlanan haberde; Yargıtay’ın, cemevlerinin ibadethane statüsünde olduğun ve elektrik faturalarının devlet tarafından ödenmesi gerektiğine karar verdiği” belirtilmişti.