İklim Değişikliği Aşırı Hava Olaylarını Arttırıyor

19 Aralık 2018
Amerika Meteoroloji Derneği Bülteni BAMS’de (Bulletin of American Meteorology) yayımlanan yeni bir araştırmaya göre iklim değişikliği 2017 yılında ABD Kuzey Düzlükleri ve Batı Afrika’da yaşanan kuralık ve Güney Amerika, Çin ve Bangladeş’teki seller gibi aşırı hava olaylarının meydana gelme olasılığını arttırdı.

Germanwatch tarafından geçtiğimiz hafta COP24’te yayımlanan Küresel İklim Riski Endeksi de son 20 yılda 11,500 aşırı hava olayının trilyonlarca dolar hasara ve 525 binin üzerinde ölüme yol açtığını ortaya koymuştu. Çalışma Türkiye’de ise 2017 yılında gözlemlenen meteorolojik afetlerin toplamda 1.9 milyar dolar ekonomik hasara yol açtığını ifade etmişti.

Amerika Meteoroloji Derneği Bülteni BAMS’de (Bulletin of American Meteorology) bugün (11.12.2018) yayımlanan yeni bir araştırma günümüzde görülen aşırı hava olayları ve insan kaynaklı nedenler arasındaki bağlantıyı ortaya koyuyor. Raporun “2017 Aşırı Hava Olaylarının İklim Değişikliği Perspektifi” isimli yedinci sayısı, 2017 ve 2018’de Avustralya açıklarındaki Tasman Denizi’nde görülen yoğun deniz sıcak hava dalgaları da dahil olmak üzere, yüksek yüzey sıcaklıklarının insan kaynaklı iklim değişikliği olmadan meydana gelme olasılığının “esas itibarıyla imkansız” olduğunu ortaya koydu. Raporda Avustralya yangınları ve Uruguay selleri de incelendi.

Bu yıl, bilim insanlarının insan kaynaklı iklim değişikliğinin neden olduğu küresel ısınma olmadan yaşanması olanaksız aşırı hava olaylarını tanımladıkları ikinci yıl.

BAMS’ın Genel Yayın Yönetmeni Jeff Rosenfeld’e göre, “Bu atıf çalışmaları iklim değişikliğinin bize her yıl yeni ve daha aşırı düzeyde hava olayları yaşamamıza sebep olduğunu söylüyor. Bu bilimin verdiği mesaj ise medeniyetimizin değişen iklimimizle uyumsuzluğunun giderek arttığı yönünde”.

Raporda 2017’de altı kıta ve iki okyanusta meydana gelen 17 aşırı hava olayının hakem denetimli analizine yer veriliyor. 10 ülkeden 120 bilim insanı hem tarihsel gözlemlere hem de modellemelere bakarak, belirli aşırı hava olaylarının iklim değişikliği tarafından ne kadar etkilenmiş olabileceğini inceliyor.

BAMS Editörü ve ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi NOAA’dan araştırmacı Martin Hoerling, incelenen olayların altı kıta ve bir yıla yayılmasına rağmen, birbirileriyle yakından bağlantılı olduğunun açıkça ortaya çıktığını ifade etti. Hoering, “Bu araştırmalar, 20. yüzyılın hava ve iklim şartlarından köklü şekilde uzaklaşacağımızı öngören IPCC’nin 1990 tarihli ilk raporundaki bilgileri doğrular nitelikte. İnsan faaliyetlerinin artık çeşitli aşırı hava olaylarına neden olduğu kanısı bilimsel araştırmalar tarafından da doğrulanıyor” diyor.

Rapordaki 2017 yılı aşırı hava olayları analiz bulguları için tıklayınız. 

Raporun (ingilizce) tamamı için tıklayınız.