Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da İnsan Hakları Savunucusu Kadınlar Baskılara Karşı Direniyor

Kadın aktivistler, baskı ortamına karşı direniyor.

Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da baskı ortamına karşı direnişin ön saflarında yer alan kadınlar taciz, baskı, ayrımcılık gibi türlü insan hakları ihlallerine karşı direniyor. Uluslarası Af Örgütü’nün 2018 yılı için yayımladığı raporda Suudi Arabistan, İran, Mısır, Pakistan, Suriye, Lübnan, İsrail ve Filistin gibi ülkelerde kadınların uğradığı bu tür hak ihlallerinin örnekleri paylaşılıyor.

Raporda  Suudi Arabistan’da kadınların araba sürme yasağının kaldırılmasından sonraki süreç, İran’daki zorunlu baş örtüsünü protesto eden kadınların maruz kaldığı cezalanıdrmalar ve Mısır’da cinsel istismara karşı ses yükselten kadın aktivistlerin çeşitli haklarının kısıtlanmasına dikkat çekiliyor.

Protestoları destekleyenler de baskı altında

Bunların yanı sıra İsrail, Lübnan, Pakistan, Filistin gibi ülkelerde sadece kadın aktivistlerin değil onları destekleyenlerin, avukatların ve aynı sendikalarda organizasyonlarda çalışanların da baskılandığı bir atmosfer söz konusu.  Bazı ülkelerde aktivistlerin “terör” ve “devlet güvenliğine karşı işlenen suç” teşkil ettiği gerekçesiyle göz altına alındığı, hapis cezaları onandığı ve hainlikle suçlandığı örnekleri raporda yer alıyor.

Haklar İçin Yaz Kampanyası

Uluslararası Af Örgütü her yıl yürüttüğü Haklar İçin Yaz kampanyasının bir parçası olarak insan hakları çalışmaları nedeniyle tacize uğrayan, cezaevine konulan, işkence gören veya öldürülen cesur kadınlara dikkat çekiyor ve destekçilerini bu cesur kişiler adına yetkililere hitaben mektup yazmaya davet ediyor. Kampanya hakkında daha fazla bilgi almak için https://www.haklaricinyaz.org.tr/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da kadın aktivistlerin 2018’deki durumuna ilişkin değerlendirme raporuna bu linkten ulaşabilirsiniz.  

Fotoğraf: Uluslararası Af Örgütü