BM: “Suriye’de Büyük Savaş Sona Erdi, Sığınmacılar Evlerine Dönebilir”

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği direktörü Amin Awad, Suriye savaşının büyük bir kısmının sona erdiğini 2019 yılında gerekli koşulların sağlanması halinde 250 bin Suriyeli sığınmacının ülkelerine dönebileceğini açıkladı.

Cenevre’de düzenlenen basın toplantısında açıklama yapan BM komiserliğinin Kuzey Afrika ve Ortadoğu direktörü Amin Awad, mültecilerin sığınma süreleri uzadıkça yaşam standartlarının kötüleştiğini belirterek sığınmacıların yüzde 70-80’inin açlık sınırında yaşadığını söyledi. Awad, savaşın büyük kısmının sona erdiğini bundan sonraki süreçte sığınmacıların evlerine dönebilmelerinin önündeki engellere yoğunlaşmak gerektiğini vurguladı. Bu engellerden en büyüğünün mültecilerin ülkelerinde sahip oldukları mülkleri belgelemek olduğunu söyleyen Awad, ayrıca geri dönüşlerde güvenliğin sağlanması, yerleşim ve tarım alanlarının mayın ve patlamamış mühimmatlardan temizlenmesi gerektiğini söyledi. Öte yandan bu engellerin dışında zorunlu askerlik çağrısına uymama, ordudayken saf değiştirme gibi siyasi suçların da mültecilerin ülkelerine dönmelerinin önünde önemli engeller oluşturduğunu söyleyerek genel af konusuna değindi. Awad, şu an genel olarak Suriye’de büyük savaşın sona erdiğini belirterek söz konusu engeller ortadan kaldırıldığı takdirde Suriye’ye dönüşlerin artacağını söyledi.

2019 yılı boyunca 250 bin Suriyelinin evine dönebileceği tahmininde bulunan Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Suriyeli Mültecileri ağırlayan Türkiye, Ürdün, Lübnan, Irak ve Mısır’a mali destek sağlamak amacıyla 5,5 milyar dolarlık bağış çağrısında bulundu.

Kaynak: Deutsche Welle