UNICEF: Suriyeli Çocukların Yarısı Sadece Şiddete Tanık Oldu

UNICEF Genel Direktörü Henrietta Fore beş günlük Suriye ziyaretinde Douma, Hama ve Deera’daki gözlemlerini aktardı: "Çocuklar, şiddeti normal saymaya başladı."

UNICEF’ten yapılan açıklamada  “Çatışmalar sekizinci yılına yaklaşırken Suriyeli çocukların yarısı yaşamları boyunca yalnızca şiddete tanık oldu” denildi.

13 Aralık Perşembe günü yapılan açıklamaya göre Suriye’de çatışmaların başlamasından bu yana dünyaya geldiği tahmin edilen 4 milyon çocukla birlikte, ülkedeki çocukların yarısı hayatları boyunca yalnızca savaş gördü. Bu çocuklara ulaşılması ve ihtiyaçlarının karşılanması önceliğini koruyor.

UNICEF Suriye’nin her yerinde çocukların her koşulda korunmaları, yıllar süren çatışmaların paramparça ettiği toplumsal dokunun onarılmasına daha fazla önem verilmesi çağrısında bulunuyor.

Fore: Öğrenmek, oynamak, iyileşmek istiyorlar

UNICEF Genel Direktörü Henrietta Fore beş günlük Suriye ziyaretinde Douma, Hama ve Deera’da gözlem yaptı ve şu şekilde konuştu:

“Suriye’de sekiz yaşındaki her çocuk tehlike, yıkım ve ölüm ortamında büyümektedir. Oysa bu çocukların okullarına dönebilmeleri, aşılarını olabilmeleri, kendilerini güvende ve korunmuş hissedebilmeleri gerekir. Onlara yardım edebilmeliyiz.

“Çatışmaların başlamasından bu yana neredeyse sekiz yıl geçti, ihtiyaçlar hâlâ çok büyük. Ancak, bu savaş sırasında dünyaya gelen ve şiddetin ortasında büyüyen çocuklar hazırlar. Öğrenmek istiyorlar, oyun oynamak istiyorlar, iyileşmek istiyorlar.”

“Şiddeti normal saymaya başladılar”

Fore, Hama’da küçük yaşlardaki çocukların toplumsal cinsiyet temelli şiddet karşısında nasıl duracaklarını öğrendikleri bir merkezi de ziyaret etti ve merkezi düzenli olarak ziyaret eden 15 yaşındaki Zein’ın söylediklerini aktardı:

“Çatışmalar başladığından bu yana çocuklar ve gençler giderek daha saldırgan hale geldiler. Zorbalık, taciz, dayak, erken evlilik… Şiddetin tüm bu biçimleri daha da yaygınlaştı. Çocuklar ve gençler nereye baksalar şiddet görüyorlar ve artık bunu normal saymaya başladılar. Daha iyi davranışların ne olabileceğini göstererek ve bu konuda farkındalık yaratarak bu gidişatı durdurmamız gerekiyor”.

Haberin tamamı için tıklayınız.