Festus Okey Davası Yeniden Görülmeye Başlandı

Sığınmacı olarak İstanbul'da yaşayan Nijeryalı Festus Okey'i öldüren polis memuru Cengiz Y.'nin yargılandığı davada verilen kararın Yargıtay tarafından bozulmasının ardından, dava İstanbul 21. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dün tekrar görülmeye başlandı.

Festus Okey, 2007 yılında, Beyoğlu Polis Karakolu’nda gözaltındayken, polis memuru Cengiz Y. tarafından vurulmuş, ağır yaralı olarak kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetmişti. Sanık polis memurunun yargılandığı davada mahkeme, 2011 yılında “taksirle adam öldürmek”ten 4 yıl 2 ay hapis cezası kararı vermişti. Davada, insan hakları savunucuları, kuruluşlar ile Okey’in ağabeyi Tochukwu Gameliah Ogu’nun da davaya katılma talepleri reddedilmişti. Yerel mahkemenin kararının temyiz edilmesinin ardından, Yargıtay, Festus Okey’in ağabeyinin davaya katılmasını reddeden mahkeme kararının bozularak, kimlik bilgisi ve DNA raporları alındıktan sonra karar verilmesi gerektiğine hükmetti.

Dün İstanbul 21. Ağır Ceza Mahkemesi’nde tekrar görülmeye başlanan Festus Okey davasına, Festus Okey’in ağabeyinin avukatları ile sanık polis memuru Cengiz Y. ve avukatı katıldı. Festus Okey’in ağabeyi Tochukwu Gameliah Ogu’nun, Türkiye’den vize alamadığı gerekçesi ile duruşmaya katılamadığı belirtildi. Duruşma salonuna, avukatlar ve adliye muhabirlerinin dışında kimse alınmadı. Daha sonra avukatların itirazı üzerine, davaya daha önce katılma talebinde bulunan iki aktivistin duruşmayı izlemesi sağlandı.

Festus Okey davası avukatlarının talepleri kabul edildi

Yargıtayın bozma ilamına karşı katılma talebinde bulunan, Festus Okey’in ağabeyi Tochukwu Gameliah Ogu’nun avukatları, Yargıtay kararına uyulmasını ve Festus Okey’in ağabeyinin kardeşlik bağının tespitini talep etti. Davaya daha önce de yüzlerce yurttaşın katılma talebinde bulunduğunu hatırlatan avukatlar, Festus Okey’in annesinin de davaya katılma talebi olduğunu mahkemeye iletti. Mahkeme, avukatların, Festus Okey’in ağabeyinin davayı takip edebilmesi için gerekli olan davet yazısının yazılması talebini kabul etti ve bu yönde karar aldı.

Sanık avukatı: Katılma talebinde bulunan kişinin kardeş olduğunu kabul etmiyoruz

Festus Okey’i öldüren ve görevine hâlâ devam eden sanık polis memurunun avukatı ise, Tochukwu Gameliah Ogu’nun, Okey’in kardeşi olmadığını ileri sürerek “Talepte bulunanın kardeş olduğunu kabul etmiyoruz. Özel bir kuruluştan alınan DNA raporunu da kabul etmiyoruz. Böyle bir rapor ancak Nijerya’da mezar açılarak yapılmalıdır. Ayrıca cenazenin kime teslim edildiği hususunun Dışişleri Bakanlığı’ndan araştırılmasını talep ediyoruz” dedi. Ayrıca sanık avukatının, Festus Okey’e yönelik olarak “çantacı” ifadesini kullanması, Okey’in uyuşturucu satıcılığı nedeniyle gözaltına alındığı iddiasında bulunması dikkat çekti. Mahkeme, sanık avukatının taleplerini, dava konusuyla ilgisinin olmaması ve davaya bir katkı sağlamayacağı gerekçesi ile reddetti.

Dava, 2 Nisan 2019 tarihine ertelendi. Duruşmanın ardından, Festus Okey davası avukatları ve davayı takip eden insan hakları savunucularından oluşan Festus Okey İçin Adalet Girişimi, Çağlayan Adliyesi’nde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Av. Alptekin Ocak: Suçluların ortaya çıkarılmasını engellemek için iftira atıyorlar

Festus Okey’in ağabeyi Tochukwu Gameliah Ogu’nun avukatlarından Alptekin Ocak,  “Bu duruşma, Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun kararı doğrultusunda, Festus Okey’in kim olduğu, davaya katılmak isteyen biyolojik kardeşinin gerçek kimliğinin araştırılması, özellikle müdahillik konusunda mahkemenin doğru bir karar vermesi ve taleplerin karşılanması gerektiğine yönelik, yeniden açılan davanın ilk duruşmasıydı. Mahkeme heyeti, bizim bu yöndeki taleplerimizi kabul etti. Bu cinayetin tam olarak nasıl işlendiği ve cinayetin işlenmesine etki eden veya cinayetin bir parçası olan başka kamu görevlilerinin ortaya çıkarılması için kovuşturmanın tam anlamıyla derinleştirilmesine dair bir yargılama süreci göreceğiz. Duruşmada, Festus Okey bir uyuşturucu satıcısı gibi gösterilmek istendi. Suçluların ortaya çıkarılmasını engellemek için iftira atıyorlar, bu tür çabalar içerisine giriyorlar” diye konuştu.

Festus Okey İçin Adalet Girişimi‘nin yaptığı basın açıklamasında ise şu açıklamalara yer verildi:

Festus’un davasında göçmenler ve dayanışmacılar kriminalize edildi, hem suçun hem de sorumluların üstü örtülmeye çalışıldı. Fakat bütün hukuk dışı uygulamalar, delillerin örtbas edilmesi ve cezanın düşürülüp failin polislik görevine iade edilmesine rağmen biz bu cinayet ve adaletsizlik sürecinden sorumlu olanların cezalandırılmasını talep ediyoruz.

Festus Okey davası, göçmen toplulukları ve dayanışmacı grupları ilk kez bir araya getiren ve aslında bir kişi üzerinden bugün milyonlarca kişi için en temel iddianın altını çizen bir davadır: Siyah, Afgan, Suriyeli, Özbek, kadın, lgbti ya da erkek tüm göçmenlerin onurlu bir yaşam sürdürme hakkı vardır ve biz hep birlikte yaşamlarımıza kastedenlere karşı durmaya ve adaleti savunmaya devam edeceğiz.

Burak Özgüner

Üyelik Tarihi: 08 Eylül 2017
51 içerik
Yazarın Tüm Yazılarını Gör

İlgili Yazılar

Tüm Haberler