Brezilya Küresel Göç Sözleşmesi’nden Çekiliyor

12 Aralık 2018
Brezilya Dışişleri Bakanı Twitter’da yaptığı açıklamada, devletin ‘yetersiz’ gördüğü anlaşmadan çıkma kararı aldıklarını açıkladı.

Brezilya BM’ye üye 150’den fazla ülkenin katıldığı Fas’ın Marakeş’te 10 Aralık 2018 günü kabul edilen Güvenli, Düzenli ve Devamlı Göç için Küresel Sözleşme’den çıkacağını duyurdu.

Brezilya Dışişleri Bakanı Twitter’da yaptığı açıklamada, Brezilya’nın sözleşmeyi ‘yetersiz’ gördüğü için çıkma kararı aldığını açıkladı.

29 Ekim’deki genel seçimlerde Brezilya cumhurbaşkanı seçilen aşırı sağcı Jair Bolsonaro ve hükümeti, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenli, Düzenli ve Devamlı Göç için Küresel Sözleşme’den çekilme kararı aldı.

Kararı, Brezilya Dışişleri Bakanı Ernesto Araújo Twitter’da yaptığı açıklamayla duyurdu.

Araujo, söz konusu anlaşmanın göçmen sorunuyla baş etmek için ‘yetersiz’ olduğunu belirtti. Göç meselesinin küresel olarak değil, her ülkenin kendi imkân ve şartlarına göre ele alınması gerektiğini vurgulayan Aroujo, yabancıların refahı için uygun bir çerçeve aradıklarını aktardı.

Bakan açıklamasında, Venezüella’daki Maduro yönetiminden gelenleri memnuniyetle karşılanacağını, fakat Venezüella’daki demokrasiyi restore etmek gerektiğini ifade etti.

Kaynak: Bianet