Beraberce Derneği “Hafızalaştırma Pedagojisi: İtalya’dan Monte Sole Barış Okulu Örneği” Paneline Çağırıyor

11 Aralık 2018
beraberce Derneği 19 Aralık Çarşamba günü saat 17.30’da, Beyoğlu’nda bulunan Aynalı Geçit’te Monte Sole Barış Okulu Vakfı’dan Elena Monicelli ve Stefano Merzi’nin katılımıyla bir panel gerçekleştirecek.

“Keşke O Kadar Basit Olsa: Monte Sole Barış Okulu Vakfı’nın Tarihe ve Hafızaya Pedagojik Yaklaşımı” başlığıyla gerçekleşecek olan panelin moderatörlüğünü beraberce Derneği direktörü Ayşe Öktem yapacak.

beraberce Derneği’nin yürüttüğü “beraberce Değişim Programı: Hafıza Mekânları” projesinin ev sahibi kurumlarından olan ve aynı zamanda bir hafıza mekânı olan Monte Sole Barış Okulu Vakfı, uzun yıllardır İtalya’da hafıza eğitimi, yurttaşlık eğitimi, insan hakları eğitimi ve çatışmaların şiddet içermeyen dönüşümü alanlarında çalışıyor.Monte Sole Barış Okulu Vakfı’nın atölyeleri, İtalya’da Nazi vahşetinin ve eylemin yaşandığı alanda, eğitim aktivitesini insani deneyime çeviren, bilişsel, duygusal ve resmî olmayan eğitim yöntemiyle gerçekleşiyor. Örneğin, vahşetin tarihsel içeriği, eğitimcinin kolaylaştırıcılığı ile öğrenciler tarafından yeniden yapılandırılıyor. Benzer şekilde, hayatta kalanların hikayesinin dinlenmesi sadece şiddetin kurbanlarına karşı empati duygusunu teşvik etmeyecek ayrıca “failler” ve “seyircile”r kavramlarının tartışılmasını da başlatıyor. “Bu suçları kimler işleyebilir?”, “Onlar insan mıdırlar?”, “Bir insan nasıl böyle şeyler yapabilir?”, “Karşı durmak mümkün müdür?”, “Kişisel sorumluluk ve grup etkisi arasındaki çizgi nerededir?” gibi sorular tartışılıyor.

Monte Sole Barış Okulu Vakfı’ndan Elena Monicelli ve Stefano Merzi’nin katılımıyla gerçekleşecek panele katılmak için kayıt yaptırmak gerekiyor.

Kayıt linki:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdv2VtxFmtVqbq5E1RviFS2wJz2DV0DsVUv3Kv8XnfX7pgDuA/viewform?vc=0&c=0&w=1&fbclid=IwAR3qjePodueBGKjnf8lM_ZHqBGGVQ1db4z11rQclFh3egsihPJ0ADSd99Rg