100 Akademisyen, Yazar ve Politikacıdan Çevre Felaketini Önlemek İçin Eylem Çağrısı

Aralarında Noam Chomsky'nin de bulunduğu dünyanın dört bir yanından 100 akademisyen, yazar, siyasetçi ve kampanyacı, iklim değişikliğini ele almak için harekete geçme çağrısında bulundu.

İklim krizi IPPC’nin Ekim 2018 raporunda da belirtildiği gibi tahmin edilenden çok daha hızlı kötüleşiyor. Her gün 200 türün soyu tükeniyor.

Politikacılar çevresel krize hitap etmiyor. “Küresel kurumsal kapitalizm uluslararası ekonomiyi sürmeye devam ederse, küresel felaket kaçınılmaz” diyen İngiltere, ABD, Avustralya, Brezilya gibi pek çok ülkeden akademisyen, yazar ve politikacılar bunun için bir çağrı metni hazırladı.

İngiliz The Guardian gazetesinde yer alan habere göre aralarında dil bilimci, aktivist Noam Chomsky’nin de olduğu 100 aktivist, politikacı, akademik ve yazar bir eylem çağrısı yaparak “çevre felaketini önlemek için harekete geçilmesini” talep etti.

“Emperyalizm hatasını telafi etmeli”

Çağrı metninde şu ifadeler yer aldı:

“Uluslararası siyasi örgütler ve ulusal hükümetler, iklimle ilgili bu aciliyeti derhal ele almalı ve kapsamlı politikalar hazırlamalıdır.

“Geleneksel olarak imtiyazlı olan ülkeler, yoksullaşmış ülkelerdeki çevreyi koruma politikalarını gönüllü olarak finanse etmeli, böylece sürdürülemez ekonomik büyümenin yarattıklarını ve gezegeni yağmalayan emperyalizmi telafisini taahhüt etmeli.

“Aşırı hava olayları gıda üretimini baltalarken, hükümetlerden herhangi bir açlık riskine karşı açıl olarak aşırı hava koşullarına dayanıklı gıda üretimi konusuna yatırım yapmalarını istiyoruz.

“Ayrıca yine aşırı hava olaylarının yarattığı olumsuzlukları yavaşlatmak için Kuzey Kutbu’ndaki buz örtüsünün kurtarılması hedefiyle acil bir zirve toplanmasını da talep ediyoruz.

“Yokoluş İsyanı’na katılmaya çağırıyoruz”

“Tüm dünya vatandaşlarını, buna sömürgeci boyunduruktan kurtulma ve telaif bağlamları da dahildir yerel hak savunucularını mevcut kayıtsızlığa karşı kendi bağlamları içinde örgütlenmeye, ‘Yokoluş İsyanı’ hareketine katılmaya davet ediyoruz. (Birleşik Krallık’ta başlayan çevre hareketi)

“Kolektif olarak, politikacıları ve iş dünyasının liderlerini, duyarsızlıklarını ve inkarlarını geri bırakmak için şiddete başvurmadan ne gerekiyorsa yapmak zorundayız.

“Onların ‘bunlar olağan durumlar’ şeklindeki anlayışı artık bir seçenek olmaktan çıktı. Dünya vatandaşları olarak gezegene ödevimizi yerine getirmekteki başarısızlığımıza boyun eğmeyeceğiz.

“Her birimiz, özellikle maddi ayrıcalıklar dünyasında yaşayanlarımız, bundan böyle daha doğal yaşamayı, çok daha az tüketmeyi ve yalnız insan haklarını değil, gezegene karşı koruyuculuk sorumluluğumuzu da savunmayı kabul ettiğimizi taahhüt etmeliyiz.”

Çağrı metnini imzalayan bazı isimler şöyle:

Dr. Vandana Shiva Delhi, Hindistan

Naomi Klein Yazar

Noam Chomsky Dil Bilimci, MIT, ABD

Prof A.C. Grayling Londra, İngiltere

Philip Pullman Birleşik Krallık

Dr. Rowan Williams Birleşik Krallık

Bill McKibben, 350.org kurucusu, New York, ABD

Tiokasin Ghosthorse, New York, ABD

Esther Stanford-Xosei, We Charge Genocide hareketi öncüsü, Londra, İngiltere

Sir Jonathon Porritt, İngiltere

Dr Alison Green, Arden Üniversitesi, Birleşik Krallık

Lily Cole, model ve çevre aktivisti

Chris Packham, TV sunucusu, İngiltere

Dr. Susie Orbach psikiyatr, Birleşik Krallık

Prof Joy Carter CBE Başkan Yardımcısı, Winchester Üniversitesi, Birleşik Krallık

Prof Jayati Ghosh, Jawaharlal Nehru Üniversitesi, Hindistan.

Kaynak: Bianet