Üç Boyutlu Yazıcıda Yapılan Heykeller Kömürün Ötesinde Bir Gelecek için Polonya’da Sergileniyor

5 Aralık Çarşamba günü Polonya’nın Katoviçe kentinde gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler İklim Konferansı’nın yapıldığı binanın hemen dışında, Avrupa’nın birçok yerinden kömürün yıkıcı etkilerine maruz kalmış insanları temsil eden yenilikçi bir heykel sergisi açıldı. 

Kömürün Ötesinde Avrupa (Europe Beyond Coal – EBC), CEE Banwatch ve Greenpeace tarafından hazırlanan “Kömürün Ötesindeki Yurttaşlar” adlı interaktif sergi; İspanya, Almanya, Romanya, ve COP24’ün gerçekleştirildiği kömürün kalbi Polonya’dan kömürün etkilediği bölgelerde yaşayan 5 insanın birebir üç boyutlu yazıcıda hazırlanmış heykeline ev sahipliği yapıyor.

Kömürün Ötesinde Avrupa Kampanyası Direktörü Kathrin Gutmann “Bu sergi, yaşamları kömür sebebiyle çok derinden etkilenen bu insanların, tarihteki en kötü şöhretli iklim konferanslarından birinde seslerini duyurmalarına yardımcı oluyor. Birleşmiş Milletler İklim Konferansı’nın ev sahibi Polonya hükümeti, konferansa kömür şirketlerini sponsor yapmak ve tam da iklim krizinin tartışılacağı bu mekanın koridorlarını insanların sağlığına zarar veren bu şirketlerin görselleriyle kaplamak kadar ileriye gitti. Polonya hükümetinin, temiz hava ve kömürsüz bir gelecek isteyen kendi insanlarını dinleme vakti artık geldi” dedi.

CEE Bankwatch Kampanyalar Direktörü Petr Hlobil: “Bu sergide yer alan bölgelerden insanlarla tanıştığımda, hepsi bana kendi topluluklarını sevdiklerini, kendileri ve çocukları için daha iyi bir gelecek istediklerini ve bunun kömürden uzak bir yerde olduğunu bildiklerini söylüyorlar. Bu nedenle bölgesel dönüşümün, sadece çıkarılan kömürden elde edilen kârdan ve adaletsiz sübvansiyonlardan kısa vadeli fayda sağlayan kömür baronlarının değil, bu bölgelerdeki insanların da çıkarlarını dikkate alması çok önemlidir” dedi.

Kömür santrallerinin neden olduğu hava kirliliği sağlığımız için ciddi riskler oluşturuyor. Kısa süre önce yayınlanan “Son Nefes: Kömür Şirketleri Avrupa’yı Hasta Ediyor”raporunda, RWE, EPH ve PGE de dahil olmak üzere, Avrupa Birliği’ndeki en kirli 10 kömür şirketinin, yaklaşık 7 bin 600 prematüre ölüm ve 2016 yılında 22 milyar Euro’ya kadar çıktığı düşünülen sağlık maliyetine sebebiyet verdiği tahmin ediliyor.

Greenpeace Orta ve Doğu Avrupa AB Kömür Kampanyası Lideri Nina Stros: “Bugün, bu sanatsal sunumla, bu şok edici rakamların arkasındaki gerçek insanları ve hikayelerini anlatıyoruz. En geç 2030 yılına kadar Avrupa kömür şirketlerinin ve hükümetlerinin kömürden uzak, azimli ve adil bir dönüşüme kendilerini adayarak insan sağlığını ve iklimi korumaya başlamasına ihtiyacımız var” dedi.

5 insan 5 hikaye
Çocuk Doktoru Christian Doering, Cologne https://goo.gl/9S1e1J
Avukat Josep Alonso Aguiló Mallorca, İspanya https://goo.gl/we3tbj
Öğretmen Alicja Zdziechiewicz Silesia, Polonya https://goo.gl/h57ViB
İmielin Belediye Meclisi Üyesi Tomasz Lamik, Polonya https://goo.gl/fkyRn3
Sanatçı Ion Barbu, Romanya https://goo.gl/Cpu5X8