İklim Değişikliği Performans Endeksi: Türkiye Kötüler Arasında

10 Aralık 2018
Polonya'da devam eden COP24'da, Germanwatch, Küresel İklim Ağı-Avrupa ile New Climate Institute'un ortaklığında "İklim Değişikliği Performans Endeksi" raporu hazırlandı. Geçtiğimiz yıl 47'inci sırada olan Türkiye bu yılki listede 50'inci sıraya gerileyerek kötü politikalar üreten ülkeler arasında yer aldı.

Polonya’nın Katowice kentinde devam eden 24’üncü Taraflar Konferansı’nda (COP24) yeni bir rapor duyuruldu. Germanwatch, Küresel İklim Ağı-Avrupa (Can Europe) ile New Climate Institute’nin birlikte hazırladığı “İklim Değişikliği Performans Endeksi” sera gazı salımlarının yüzde 90’ından sorumlu 56 ülkenin ve AB’nin iklim değişikliği ile ilgili son performanslarını değerlendirdi. Geçtiğimiz yıl listede Türkiye 47’inci sırada yer alırken bu yıl 50’inci sıraya düştü.

TÜRKİYE KÖTÜ POLİTİKAYA SAHİP ÜLKELER ARASINDA

İklim değişikliğini durdurmaya yetecek gerekli adımları atan ülke olmaması nedeniyle ilk üç sıranın boş bırakıldığı listede, yenilenebilir ve kişi başı sera gazı salımlarındaki ilerleme nedeniyle İsveç dördüncü olurken Fas bir basamak yükselerek 5’inci oldu. Gelişmekte olan ülkeler arasında yer alan Litvanya düşük emisyonları ve yüksek yenilenebilir enerji politikası ile 6’ncı sırada yer aldı. Türkiye ise Avustralya ve Paris Anlaşmasından çıkan ABD ile en kötü politikaya sahip ülkeler arasında yer aldı.

Listenin kötü politikaya sahip ülkeler kategorisi 48’inci sıradaki İrlanda ile başlarken bu kategoriyi sırasıyla Japonya, Türkiye, Malezya, Rusya, Kazakistan, Kanada, Avustralya, Tayvan, Güney Kore, İran, ABD ve Suudi Arabistan takip etti.

Haberin tamamı için tıklayınız.