Arjantinli Kadınlar: “Bugün Öfkeliyiz”

07 Aralık 2018
16 yaşındaki bir kız çocuğunun öldürülmesi ile ilgili cinayet ve tecavüz suçlarından yargılanan iki sanığın beraat etmesi üzerine Ni Una Menos (Bir Eksik Olmayacağız) hareketi ülke çapında yürüyüş düzenledi.

Arjantin’de 5 Aralık Çarşamba günü kadınlar sokaktaydı.

16 yaşındaki Lucia Perez isimli kız çocuğu Mar del Plata şehrinde 2016’da öldürüldü. Raporlar Perez’e ölümü öncesinde uyuşturucu verildiğini ve tecavüz edildiğini göstermişti. Bu olay üzerine Güney Amerika’da farklı ülkelerde on binlerce kişi erkek şiddetine karşı sokağa çıkmıştı. Hareket Ni Una Menos (Bir Eksik Olmayacağız) olarak adlandırılıyor.

Geçtiğimiz hafta yargılanan iki sanığın tecavüz ve cinayet suçlarından beraat etmesi üzerine Arjantin’in farklı şehirlerinde binlerce kadın sokağa çıktı. Associated Press’e konuşan aktivist Lola Jufre “Bugün öfkeliyiz. Mücadelemize rağmen en acımasız şekillerde öldürülüyoruz” dedi.

Arjantin’de kürtaj yasası da sorunlu

Arjantin’de kadın ve kız çocuklarına şiddet çok yaygın. Perez’in öldürüldüğü 2016 yılında ülkede 254 kadın cinayeti kaydedildi. Arjantin aynı zamanda katı kürtaj yasalarına sahip. Arjantin Senatosu geçtiğimiz yaz kürtaj hakkını tanınmadı.

Ülkedeki erkek şiddetine ve erkek şiddetini önleme konusundaki eylemsizliğe karşı organize olan Ni Una Menos (Bir Eksik Olmayacağız) hareketi 2015’ten beri Güney Amerika’nın en büyük gösterilerini gerçekleştiriyor.

* Fotoğraflar: Ni Una Menos’un facebook sayfasından.

Kaynak: Bianet