‘Flört Şiddeti Sadece Fiziksel Şiddet Değildir’

Bahçeşehir Üniversitesi İnsan Hakları Kulübü’nün düzenlediği panelde flört şiddeti konuşuldu.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla şiddet türleri ve mücadele yöntemlerine yönelik birçok panel, atölye gerçekleştirildi. Bahçeşehir Üniversitesi İnsan Hakları Kulübü de flört şiddetinin konuşulduğu bir panel düzenledi.

Beşiktaş Belediyesi Kadın Dayanışma Merkezi’nden Cansu Önen’in katıldığı panel flört şiddetinin tanımı yapılarak başladı. Önen, “ Bir beraberlik içinde veya sonrasında partnerlerin birbirine uyguladığı her türlü şiddet flört şiddetidir. Bu şiddet türü çok yaygın bir şekilde her ilişkide yaşanabilir. Peki karşımıza nasıl çıkar? İlk aklımıza gelen en görünür haliyle fiziksel şiddet olabilir. Ama sadece fiziksel şiddeti kapsamıyor. “ dedi.

Flört Şiddeti Karşımıza Nasıl Çıkabilir?

15-24 yaş arası gençler arasında en çok yaşanan şiddet türünün flört şiddeti olduğunu belirten Önen, “ Flört şiddetinde partnerlerden birinin diğerini cinsel birliktelik veya yakınlık yaşamak için zorlaması ile karşımıza cinsel flört şiddeti çıkabilir. Bir de şunu söylemek istiyorum cinsel şiddeti konuşurken onay kavramına değinmeden geçmemeliyiz. Sessizlik onay göstergesi olamaz ve her zaman evet anlamına gelmez. Bir diğer kavram olan onay inşası da bir kişinin hayır cevabını evete çevirmeye çalışmaktır. Fiziksel zorlama içermeyen yöntemler kullanılır.”  Fark edilmesi en güç şiddet türlerinden birinin psikolojik flört şiddeti olduğunu ifade eden Önen sosyal flört şiddeti, dijital flört şiddeti , ısrarlı takibin de yaşanan şiddet türleri arasında olduğunu aktardı.

Şiddet İçeren Bir ilişkiye Gidişin Evreleri

Önen, “İlişkiniz güvenli mi diye düşünmeniz gerek. Sizi küçümsüyor mu? Kısıtlıyor mu? Size veya eşyalarınıza zarar veriyor mu? Bu sorulardan bir ya da birkaçının cevabı evet ise flört şiddetini yaşamış, yaşıyor olabilirsiniz. Gidip patronunun, arkadaşının kolunu tutmayıp sizin kolunuzu tutuyorsa bu şiddet bir tercihtir. Şiddet yaşanan ilişkiyi insanlar bazen bitiremiyor. Bunun nedenleri, kişinin düzeleceğine olan inanç, telafi etme sözleri, duygusal durumlar, özür dilemesi gibi şeyler olabiliyor. Şiddet içeren bir ilişkiye gidişin evrelerini 4 adımda incelersek; ilizyon, izolasyon, tehdit ve şiddet evreleri diyebiliriz.”

Peki Ne Yapabiliriz?

Şiddete maruz bırakılanlar için sessiz kalmayıp yardım, destek talebinde bulunulması gerektiğini vurgulayan Önen, “Güvenli ve eşit bir ilişki kurmak için sınırı korumalıyız. Herhangi bir şiddet türüyle karşı karşıya olduğumuzda şiddeti durdurmadan güvende olamayız. Sizi yargılamayacağını düşündüğünüz birilerinden yardım istemelisiniz. Yaşadıklarınızı paylaşmak sizi güçlendirir. Üniversitelerin cinsel tacizi ve saldırıyı önleme mekanizmalarından, kadın örgütlerinden, belediyelerin kadın dayanışma merkezlerinden, barolardan,  Alo183 hattından yardım isteyebilirsiniz. Kendimizi korumalıyız ve mücadele etmekten vazgeçmemeliyiz.”