Tunceli Barosu’nun Düzgün Baba ve Sarı Saltık Ziyaretlerinin Tescil Başvuruna Ret

Tunceli Barosu’nun Düzgün Baba ve Sarı Saltık Ziyaretgahlarının tescili için Erzurum Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na yaptığı başvuru reddedildi.

Tunceli Barosu  22 Ekimde Dersim’deki önemli Alevi ziyaretgahları olan Düzgün Baba Ziyareti ve Sarı Saltık Ziyareti için Erzurum Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na tescil başvurusu yaptı.

Ancak Erzurum Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, ziyaretgahların kültür varlığı özelliği göstermediği gerekçesi ile tescil talebini reddetti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğüne bağlı Erzurum Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulunun 07.11.2018 tarihli cevap yazısında Nazımiye İlçesi sınırları içerisinde yer alan Düzgün Baba Ziyaretgahı ile Hozat ilçesi Sarı Saltık Ziyaretgahının Kültür varlığı özelliği göstermemesi gerekçe gösterilerek herhangi bir tescil işlemi yapılamayacağı ve bu nedenle yapılacak bir işlem bulunmadığı belirtildi.

Tunceli Barosu Başkanı Av. Kenan Çetin, kurulun ret kararına ilişkin açıklama yaptı.

Tunceli Barosu adına kararı değerlendiren Baro Başkanı Av. Kenan Çetin, Dersim’de yakın zamanda Uluslararası Sarı Saltık Çalıştayının düzenlenmiş olmasını ilgililere hatırlatarak, “Düzgün Baba ziyaretgâhının yöre inancı kültürü tarihi bakımından önemli bir ziyaretgâh olduğunu ivedilikle bildiririz. Dersim’de maden sahası olarak kapatılan yerlerin fazlalığı ve çokça şirketin faaliyetlerine ibadet yerlerimizi kurban etmemek için  Tunceli Barosu Yönetim Kurulu ve üyeleriyle atalarımızdan ve tarihimizden bin yıllardır gelen bu miras yerlerimizi ve inancımızın gelecek kuşaklara taşımak ve ziyaretgâhlarımızın tescili için mahallin gerçek ve tüzel kişilerle birlikte toplum vicdanını temsil eden herkesle bu hakkın tescilini talep ve takipte ısrar etmeye devam edeceğiz” dedi.

Tunceli Barosu’nun tescilini istediği Düzgün Baba ve Sarı Saltık Ziyaretgahları Dersim bölgesinin en önemli Alevi inanç merkezleri arasında. Her yıl on binlerce insan buraları ziyaret ederek ibadetlerini yerine getiriyor.