Sur Çocuk Ve Kadın Dostu Ortam Projesi

Lotus Genç Alan Derneği çatışma süreçlerinde travmaya maruz kalan çocuklara psiko-sosyal destek projesi yapmıştı. 2017 Mayıs ayında kadın ve çocuklarla çalışmaya başlayan Lotus; etkinliklerini nasıl yapıldığını detaylı bir şekilde yazdı.

Yazımı Murat Burtakuçin’e ait olan projenin çıktısı ve modülleri ile sonraki projelere örnek teşkil ediyor. Çatışmalı süreç ve sonrasında 600 çocuğun faydalandığı projenin detayları ile ilgili olarak Seyhan ALU şunları söyledi:

Diyarbakır’ın merkez ilçesi olan Sur’da 2015 yılında başlayıp ve yaklaşık bir yıl süren çatışmalı süreç/sokağa çıkma yasaklarına tanıklık eden çocuklarda travma meydana geldi. Lotus Genç Alan Derneği, çocuk çalışmacı, sosyal hizmet uzmanı, sosyolog ve psikolog gibi ruh sağlığı çalışanlarından bir ağ oluşturdu. Sur ilçesindeki tarihi bir konak, travması olan çocuklarla grup çalışması ve çocukların “artık zamanını” geçireceği, çocuk evi olarak düzenledi. Bu çocuk evinden 4-18 yaş arası 600 çocuk yararlandı. Çocuk evinde bir yıl boyunca hafta sonları, psiko-sosyal çalışma ve atölyeler yapıldı.

Sur’da yaşayan kadınlara yönelik ise Cinsel Sağlık, Toplumsal Cinsiyet, Medeni Hukuk kapsamında kadın, İhmal ve İstismar atölyeleri yapıldı.

Tabi bunları yaptığımız ortam rijit bir ortamdı. Ama kazanımları gördükçe iyi ki bu işe girişmişiz diyoruz Projeyi yaparken mekân değiştirmek zorunda kaldık, çocuklarla ve kadınlarla güven ortamını oluşturma süreçlerini çok meşakkatli atlattık yüzde yüz olmasa da hedeflerimizin birçoğuna ulaştığımızı düşünüyorum. Zaten raporda da süreci detaylı bir şekilde anlattık.  Raporu okumak isteyen arkadaşlar sayfamıza girip okuyabilirler:

https://www.lotusgencalandernegi.org/projeler/sur-cocuk-ve-kadin-dostu-ortam/