Türkiye’deki Hayvan Deneyleri Mahkemelik Oldu

Deneye Hayır Platformu, Türkiye’deki hayvan deneylerinin yasaklanması için mücadele verirken, Hayvan Deneyleri Merkezî Etik Kurulu‘na (HADMEK) “Laboratuvar Hayvanları Bilimi Derneği”nin seçilmesi, dava konusu oldu.

Hayvan hakları kuruluşları, söz konusu kurulda bulunma hakkına sahip. Ancak şu anda HADMEK’te bir hayvan hakları kuruluşu bulunmuyor.

Türkiye’de hayvan deneyleri 2011’den beri bir mevzuata bağlanmış durumda. 2014 yılında ise, hayvan deneyleri için “etik kurul”lar kurulmaya başlandı. İlgili yönetmeliğe göre kurulan ve 21 üyeden oluşan HADMEK’in bir üyesi de “hayvanları korumaya yönelik sivil toplum örgütlerinden” olarak belirlenmiş durumda. AB müktesebatı dâhilinde yayımlanan bu yönetmelikler, hayvan hakları savunucuları ile kurumları sık sık karşı karşıya getiriyor. Hayvan Deneyleri Merkezî Etik Kurulu’na, Laboratuvar Hayvanları Bilimi Derneği’nin tekrar seçildiğini öğrenmesinin ardından, Deneye Hayır Platformu bileşenlerinden Hayvan Hakları ve Etiği Derneği, önceki gün İstanbul Bölge İdare Mahkemesi’ne başvuruda bulunarak, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından alınan bu kararın yürütmesinin durdurulması ve iptal istemi ile dava açtı.

Haberin devamı için tıklayınız.