Trans Karakterleri Natrans Kişilerin Oynamasına Bir Tepki: Death and Bowling

Ekipte çoğunlukla transların çalıştığı “Death and Bowling” filminin çekimleri tamamlandı. Ekipte bulunan Türkiyeli Denise Türkan, film hakkında Pembe Hayat’a konuştu.

Lyle Kash tarafından yazıp yönetilen, ekibin tamamında transların bulunduğu uzun metraj drama Death and Bowling filminin çekimleri başladı. Her Perşembe gecesi bir araya gelen ve aşkı, ölümü, kahkahayı ve acıyı paylaşan kadınların oluşturduğu Lavanta Ligi Bowling Kulübü’nün kurucusu Susan’ın ölmesinin ardından gelişen olayları konu alan film, pek çok transa istihdam alanı yaratıyor.

Filmde oyuncu olarak yer alan, geçmişte Olacak O Kadar dizisinde yer almış New York’ta yaşayan Türkiyeli oyuncu Denise Türkan,  Pembe Hayat’a filme giriş sürecinden pek çok konuya kadar açıklamalarda bulundu.

Denise Türkan

Denise Türkan filmin Arnie’si olacak

Türkan, filmde nasıl yer aldığını şöyle açıklıyor:
“Death and Bowling; içinde benimde oyuncu olarak yer aldığım Los Angeles yapımı uzun metraj bağımsız bir sinema filmi. Proje bana ilk sunulduğunda ben filmin ağırlıklı olarak trans oyuncularla çekilmek istendiğini bilmiyordum. Bir gün New York’taki ajansım beni aradı ve filmden bahsetti. Film düşük bütçeli yola çıktığı için oyuncuların genelde Los Angeles ikametli olduklarını, fakar başrollerin diğer şehirlerden de olabileceğini, bunu için ödenenek ayırdıklarını söyledi. Benim de başrollerden biri olan “Arnie” isimli karakter için seçmelere katılacağımı söylediler. New York’ta olduğum için video kayıt yaparak seçmelere katıldım. 10 gün sonra rol için seçildiğimi bildiren bir e-mail aldım.

“Trans karakterleri natrans kişilerin oynamasına bir tepki”

Oynayacağı karakterin “Arnie” isimli iki çocuklu, ancak kısa zaman önce çocuklarından biri hayatını kaybetmiş butch bir lezbiyen olduğunu belirten Türkan, şöyle ekliyor:
“Ben ajansıma “Ama ben trans bir kadınım, bu rol benim için olur mu? Natrans bir oyuncuyu oynatırlar diye düşünmüştüm” dedim. O zaman bana filmin amacının Amerikan ve dünya sinemasında ve TV dizilerinde trans karakterleri natrans oyuncuların canlandırdığını, buna tepki olarak böyle seçildiğini, trans oyuncuların da natrans karakterleri oynayabileceğini göstermek olduğunu söyledi. Ayrıca kamera arkasında da trans erkek ve kadınların çalışacağını söylediler. İlk set günümde gördüm ki kamera önü ve arkası yaklaşık 40 trans bireyden oluşuyordu. Tabii ki sadece trans bireyler yoktu, LGBTQ ve heteroseksüel bireyler de kamera arkası ve önünde görev alıyordu. Yani kocaman bir aile olmuş ve sadece işimize odaklanmıştık.”

Türkan aynı zamanda filmin başrolündeki iki trans erkek karakterini trans erkeklerin oynadığını, diğer natrans karakterlerin trans ve natrans kişiler tarafından oynandığını ekledi.

“En güvende hissettiğim setti”

“Filmde orta yaşlı lezbiyen kadınlardan oluşan bir bowling takımının hikayesi, onların aşkları, hayatları ve kayıpları anlatılıyor. Hüzünlü bir hikaye. Yazar ve Yönetmen Lyle Kash 1 yıldan fazla bu proje üzerinde çalışmış. Mezun olduğu California Institute of the Arts’tan büyük destek görmüş.”

“Çok profesyonel bir ekiple çalıştık. Şimdiye kadar en huzur duyduğum, kendimi en güvende hissettiğim setti. Etrafımda onlarca LGBTQ birey, bana kendimi güvende hissettirdi. Hatta LGBTQ olmayan gerek oyuncu olsun gerek kamera arkası çalışan olsun, gayet uyumlu bir şekilde çalışıldı. Kimi zaman zorlu şartlarda çekim yaptık. Dedim ya film çok hüzünlü ve bazı sahnelerde hep birlikte ağladık, dağıldık.”

“Bir oyuncu olarak mutlu ve tatmin olarak ayrıldım”

“3 gün sonra Arizona sınırına yakın bir çölde çekim yaptık. Sıcak bir yana kum fırtınaları işimizi baya engelledi. Ama ekibin ve yönetmenin profesyonelliği sayesinde o zor günleri de çabucak bitirdik. Film için 1 ay Los Angeles’ta kaldım ve oradan bir oyuncu olarak mutlu ve tatmin olmuş olarak ayrıldım. Film tamamen 2020 Şubat ayında bitmiş olacak ve Berlin Film Festivali’nde gala ile gösterime girmeye hazırlanıyor. Sonrasında Los Angeles, New York ve Cannes gibi büyük festivallerde gösterilecek.”

Film çekimi için Amerika genelinde bir yardım kampanyası başlatıldığını belirten oyuncu, filme yapılan yardımlardan da bahsetti:
“100.000 dolara yakın para yardımı yapıldı filme. Elde hazır olan parayla birlikte yeterli bütçe oluşturulmuş oluyordu ve bu para filmin beklenenin üstünde kaliteli ve profesyonel bir iş olmasını sağladı.”

Türkan son olarak dileğini paylaştı:
“Bir trans oyuncu olarak bir gün kendi ülkemde de oyuncu olan trans arkadaşlarımla birlikte böyle büyük ve destek gören bir projeye imza atabilmek dileğiyle?”

Kaynak: Pembe Hayat