Kadınların İşgücüne Katılım Oranı

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi'nin (BETAM) "Hangi Kadınlar İşgücü Piyasasından Çıkıyor" araştırmasına göre; kadınlar yüzde 61.8 oranında işgücüne dahil edilmiyor.

Türkiye’deki işgücü piyasasının araştırılan, tartışılan konularından biri olan kadınların işgücüne katılım oranları oldukça düşük. BETAM Direktörü Doç. Dr. Gökçe Uysal ve araştırma görevlisi Yazgı Genç tarafından “Hangi Kadınlar İşgücü Piyasasından Çıkıyor” isimli araştırmada kadınlar evlilik ve aile bakımını üstlenmek için çalışma hayatından ayrılıyor.

“İşgücünden çıkan kadınlar; daha yaşlı, daha az eğitimli, evli”

Kadınların işgücüne katılımının anlaşılmasına yönelik yapılan ve Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan Hane halkı İşgücü Anketi 2016 yılı verilerinin kullanıldığı araştırmaya göre, 15-44 yaş arasındaki kadınların yüzde 52,2’si, yani 10 milyon 678 bin kadından 5 milyon 573 bini daha önce en az bir kez çalıştığını belirtiyor. Türkiye’de 15 yaş üstü kadınların işgücüne katılım oranı ise yüzde 33,6. Araştırma, işgücünden çıkan kadınların işgücünde kalan kadınlara kıyasla daha yaşlı, daha az eğitimli, daha çok çocuk sahibi ve daha yüksek ihtimalle evli olduğunu gösteriyor.

“Kadınların genelde en son çalıştıkları sektör: Tarım ve imalat”

Araştırmadaki bulgulara göre, işgücünden çıkan kadınların ayrılma sebeplerinden biri olarak işin geçici olması gösteriliyor. Kadınların genelde son çalıştıkları işlerin tarım ve imalat sektörlerinde ve nitelik gerektirmeyen mesleklerde olduğu belirtilen araştırmada, “Tarımdan çıkan kadınların vasıf yetersizliğinin tarım dışı sektörlere geçişe engel teşkil ettiği tahmin edilebilir. İmalat sektöründe ise olumsuz çalışma koşullarının kadınları zorladığı görülmekte” diye ifade edildi.

Toplumsal cinsiyet rolleri kadınları iş hayatından uzaklaştırıyor

Araştırmada, işgücü piyasasının dışına çıkmış kadınların iş aramama nedenleri; toplumsal cinsiyet rollerine ilişkin nedenler, işin yapısı veya çalışma koşulları ile ilgili nedenler ve diğer nedenler olarak belirtildi. Ev kadını olduğu için işgücüne dahil olmayanların oranı yüzde 61,8 iken grubun yüzde 44’ü 30-39 yaş arasında. Kişisel nedenlerle iş gücüne katılamayan kadınlar ve iş aramayıp çalışmaya hazır olduğunu söyleyen kadınların oranının ise yüzde 15 olduğu açıklandı.