Bir Direniş Hikayesi: Amedspor

Amedspor gittiği birçok şehirde ırkçı söylemlerle karşı karşıya kaldı. Geçtiğimiz sene Sivasspor maçı için Sivas’a giden Amedspor ekibine kalacak yer ve yemek verilmedi. Ankaragücü maçında Amedspor teknik heyetine fiziki saldırı oldu, bir yöneticinin burnu kırıldı.

2 yıl sonra dava açıldı. Son olarak Sakaryaspor-Amedspor maçında maç öncesi Amedspor futbolcuları sahada ısınmaya çıkarken büyük ekranda savaş videoları gösterilip ‘’Ölürüm Türkiye’m’ çaldı. Maç sırasında yedek kulübesinden takımına taktik vermek için çıkan Amedspor takım hocası Sertaç Küçükbayrak’a  tribünden maddeler (pet şişe, çakmak, bozuk para) atıldı. Maç sonrasında soyunma odasında Amedspor fiziksel saldırıya uğradı…

Sakarya maçı öncesi ve sonrası ile ilgili AmedSK Başkanı Nurullah Edemen  ve Amedspor taraftar gruplarından Barikat ve Direniş grupları ile ilgili konuştuk.

Nurullah Edemen

Amedspor Barikat/Mor Barikat Taraftar Grubu:

Sakaryaspor-Amedspor karşılaşması öncesi skorboardda ‘askeri operasyon’ görüntüleri paylaşılıyor. Karşıların düşman bir ordu mu vardı yoksa aynı federasyona bağlı bir kulüp mü? Maç boyunca küfür, hakaret, ırkçı söylemler hiç kesilmedi. Maç içerisinde yedek kulübesine saldırı gerçekleşti, sporcularımıza ve hocalarımıza fiziki saldırılar gerçekleşti. Maç öncesi yaptığımız açıklamanın arkasında durduk ve milletvekilleriyle, sivil toplum kuruluşlarıyla, tanınmış insanlarla iletişime geçtik. Artık faşizmin bu boyutunu görmek istemiyoruz. Sporun bir araya getiren gücünü görmek istiyoruz. Avrupada Anti-fa danışmasındaki yoldaşlarımızla iletişime geçtik. Onlarda bize destek sundular, var olsunlar. Zaten Türkiye’de 24 saat boyunca büyük bir yankı uyandırdı. Türkiye’de başta Anti-fa dayanışmasındaki yoldaşlarımız olmak üzere #SeninleyizAmedspor ve #AmedsporYalnızDeğildir diyen herkese teşekkür ediyoruz. Tabii ki Avrupa Anti-fa dayanışmasındaki yoldaşlarımıza da teşekkürlerimizi iletiyoruz. Tek temennimiz sporu kirleten; küfür, cinsiyetçi ve ırkçı söylemlerin bitmesi zaten Barikat/Mor Barikat ailesi olarak bunun için mücadele ediyoruz.’TFF’ 2. Lig karşılaşması için Amedspor kafilesi Sakarya’ya daha gitmeden ırkçı paylaşımlar, söylemler sosyal medyada ve şehir içinde dile gelmeye başlamıştı. Şehri milli maç havasına sokmaya çalışanlar vardı. Maç öncesi BARİKAT/MOR BARİKAT ailesi olarak açıklama yapıp uyarıda bulunduk. Çünkü daha önce şehrimize gelen Sakaryaspor taraftarı kardeşimiz olduklarını dile getirdiler. Belli ki spor dünyasındaki çete talimat vermiş. Çete diyoruz çünkü bunlar; şike, hakem tehdidi, futbolcu transferlerinde usulsüzlük, futbolcu tehdidi, taraftar gruplarına kitlelere aktarması amacıyla “milliyetçilik ve devletçilik” adı altında ırkçılık enjekte edip ve daha birçok kirli işler yapıyorlar. Endüstriyel futbola karşı olmamızın bir nedeni de bu aslında. Ortada çok büyük paralar dönüyor ve bu büyük paralar kirlilikle oluyor hep. 

Amedspor Direniş Taraftar Grubu: Amedspor 56 haftadır deplasman yasağı var dünyanın hiçbir yerinde böyle bir uygulama yok. Sakaryaspor 3.ligde iken biz  onları en güzel şekilde ağırladık. Maalesef onlar dostluğu bir kenara attılar. Sanki Amedspor başka bir ülkenin takımıymış gibi muamele görüyor. Her maça dev Türk bayrakları çıkarıyorlar maç bitiminde de üzerine oturuyorlar. Kutsallarına yaptıkları muamele budur. Başka takımlarla oynandığında bunu göremiyorsunuz. Amedspor Türkiye’deki 108 takımdan biridir. Amedspor taraftarı, Amed halkı misafirperverdir. Buraya hangi takım geliyorsa en iyi şekilde ağırlıyoruz. Ama deplasman maçlarına gittiğimizde ırkçı ve ötekileştirici söylemlere maruz kalıyoruz. Sakaryaspor maçına gelirsek maç başında skorboardda askeri görüntüler, ‘’Ölürüm Türkiye’m’’ marşları… Hayırdır savaşa mı geldik; maça mı diye insan soruyor kendine! Biz sağduyulu davranıyoruz. Bu tür provakatif eylemlere prim vermemeye gayret ediyoruz.  Tatangalar özür dileyeceklerine bir de üstüne açıklama yapıyorlar. Hayali yer ismi diyorlar. ‘’Amed’’ hayali isi değildir. Binlerce yıllık geçmişi olan bir şehirdir. Ve Amedspor tescilli, resmi, Türkiye Futbol Federasyonu’na bağlı resmi bir kulüptür. Biz de bundan sonra bize davrandıkları şekilde davranacağız. Buradan da bir kez daha söylemiş olalım. Bu maçın haberini yapan gazeteci neşe hanım var. Haberimizi yaptığı için lince maruz kaldı. Biz sadece Allahtan icazet alırız. Gelip Amed’in ekmeğini suyunu içip ırkçılık yapanlara söyleyecek sözümüz yok. Ama yeter artık bıçak kemiğe dayandı. Irkçılık, ötekileştirme, nefret söylemleri nereye kadar?

Amedspor kulübü başkanı- Nurullah Edemen: Hiç hoş şeyler olmadı. Amedspor ismini aldığından beri yani çok uzun zamandır. Nerdeyse gittiğimiz her deplasmanda ciddi saldırılarla karşı karşıya kaldık, kalıyoruz. Sözlü fiziki. Sakarya sporla aslında böyle bir sorun çıkacağını beklemiyorduk. Çünkü Diyarbakır halkı ile Sakarya halkı arasında Gaffar Okan’dan dolayı kuvvetli bir gönül bağı vardı . Diyarbakır halkı öldürülmesi sürecinde çok ciddi bir sağduyu gösterdi. Kentin tamamında- bir bütün olarak – halk kepenkleri kapattı. Cenaze töreni sahiplendi. Bu gönül bağından dolayı Sakarya’ya çok rahat bir şekilde gittik. Problem yaşayacağımız hiç aklımıza gelmedi. Hatta benim gidememe durumum vardı son anda gitme yönünde bir karar aldım. Maç başlamadan bir hafta önce Sakaryaspor’un taraftar gruplarından biri olan Tatangalar ileri geri konuşuyorlardı. Açıkçası münferit olaylardır diye çok ciddiye almadık. Maç başlamadan skorboarddan gösterilen video kayıtları, görüntüleri ve çalınan ‘’ölürüm Türkiyem’’ marşı bize bu işin hiç de öyle olmayacağını gösteriyordu aslında. Düşünün bir futbol maçına gidiyorsunuz ve o maçta bir çatışma görüntüleri var. Oradaki kitle bundan etkileneceğini insanların bilmesi lazım. Maç başlamadan tribünler hareketlendi. Kin ve nefret içerikli tezahüratlar yapılmaya başladı. Sakaryaspor futbolcularda bu ambiyanstan etkilenip daha agresif bir oyun sergilemeye başladılar. Sertaç hocamız yedek kulübesinden çıkıp oyuncularına taktik verdiği sırada kafasına pet şişe, yabancı madde, bozuk para, çakmak gibi maddeler atıldı .  bir yere kadar futbolda olabilecek şeyler diye bakıyorum ama. İnanın o video gösterisi bizi çok incitti. Bize verdikleri mesaj şudur :’’ biz sizi o dağda, çatışmalardaki taraf olarak görüyoruz. Ve bugün de bunun hesabını sizden soruyoruz ‘’ işin rengi değişiyor o zaman. İyiki bizim taraftarımız yokmuş orada. İyiki futbolcularımız ve teknik heyetimiz çok sağduyulu davranmış ve oto kontrolü elden bırakmamışız. Maçın sonunda da soyunma odasına giderken hocamıza ve futbolcularımıza yapılan fiziksel saldırı bu işin aslında nereye geldiğini açıkça ortaya koyuyor. Tasvip etmediğimiz, tribünlerde hiç olmamasını istemediğimiz olaylar. Sosyal medyada da geniş yer buldu birçok kesim bunun apaçık bir provakasyon olduğunun farkında. Hiçbirimize bir şey kazandırmaz. Kutuplaşmayı daha da arttırır. Bugün baktığımızda siyasi iktidarın yol göstericileri tamamen kutuplaştırıcı bir politika yürütüyor. Siyasi aklın bizden olmayan, bizim gibi düşünmeyen herkes düşmandır algısı sahaya da yansıyor. Yine açıkça belirtmek istiyorum Amedspor kulübü Türkiye’deki tescillenmiş diğer futbol kulüplerinden biridir. Farklı bir durumu yoktur. Hiç kimse bu futbol kulübünü farklı bir yere çekmeye çalışmasın.

 

Deplasman yasakları bir insanlık ayıbıdır. Bütünleştik artık bu yasaklarla. Bizim taraftar kitlemiz Türkiye’nin her yerinde vardır. Bunların hepsi Diyarbakırlı değil. Amedspor sadece Diyarbakır’ın değil bölgenin yani Kürt coğrafyasının takımıdır. Bugün Türkiye’nin her yerinde Kürtler yaşamaktadır. Biz de gittiğimiz kentlerde taraftar kitlemizle bütünleşmek istiyoruz. Onlar da bizimle bütünleşme istiyorlar.  Maçlardan bir hafta öce valilik ya da ilçe kaymakamlıklarında güvenlik heyeti toplanıp her maçımızı güvenlik gerekçesiyle Amedspor taraftarının müsabakaya alınmaması ile ilgili karar alınıyor. Ben yine söylüyorum bu kararı alanlar devleti aciz duruma düşürüyor. Devletin yetkilileri bunlarla ilgili yasal işlem yapmak zorundadır. Ne demek güvenlik gerekçesiyle biz sizi maça almıyoruz. Bir X takımın 300- 500 taraftarını kontrol edemeyeceğiz. Bu devleti aciz duruma düşürür. Biz bu durumla ilgili AİHM’ne gittik. Bu açık bir insan hakkı ihlalidir. Her vatandaşın hakkıdır. Kimse keyfi sebeplerle vatandaşın sempati duyduğu, izlemekten keyif aldığı maçı izlemesinden mahrum edemez. eğer 300 500 taraftarı kontrol edemeyecekse devlet hiçbir maç seyircili oynanmasın. Farklı takımların maçlarına 5000 civarı taraftar oluyor onların güvenliği nasıl sağlanıyor?  Akıllarda soru işareti. Bunu değerlendirdiğimizde bunun güvenlik kaygısı değil. Amed ismine bir kasıt vardır. Bu ‘’Amed ‘’ isminin Kürtlerde bir karşılığı olması nedeniyle bir kabullenememedir. Keşke en başından izin vermeselerdi. Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığının dernekler statüsüne göre kurulmuş bir dernektir. TFF’nin özerk yapısı içerisinde tescil edilmiş onaylanmış yüzlerce kulüpten biridir. Herkese sağlanan koşullar Amedspor’a da sağlanması gerekir.

Ankaragücü, Sivasspor, Sakarya her biri Amedspor’a karşı şiddet eyleminde bulunmuş üç kulüp. Bu kulüp yöneticileri maruz kalınan olumsuzluklara dair bir sorumluluk ya da üzüntü beyanında bulundular mı?

Bugüne kadar hiç kimse olanlardan dolayı bir özür dilemedi. Buraya geldiklerinde en iyi şekilde ağırlamaya çalışıp onore ediyoruz. Ama saldırı ile karşılık veriyorlar. Sivas’ta bize yemek dahi verilmedi. Amedspor’a geldiği anlaşılınca alınıp çöpe atıldı. Amedspor bayrağı indirilerek yakılmak istendi. Envai çeşit saldırıya maruz kaldık. Sakaryaspor başkanı hala çıkıp bizi suçlu gösteriyor.  Bilinçli ve tasarlayarak yaptıklarını düşünüyoruz artık.

Taraftar grupları geçen sene Hatayspor maçının play-off kurallarına uygun olduğunu; maçın sorunsuz ve  Keyifli geçtiğini söylediler.

Her takımı bir tutmuyoruz. Hatayspor da sahadaki iyi örneklerden biri.  Maçtan önce sahada tüm oyuncular hep beraber dolaştılar. Otelimize gelip hoş geldiniz dediler. Gereken hassasiyet budur. Hatta buraya geldiklerinde biz de onları yemekte ağırladık. Sporun ruhu budur böyle olmalıdır. Ama artık nasıl olur kestiremiyoruz. Ülkenin konjonktürü bu olduğu müddetçe Amedspor’un rahat rahat deplasmana gideceğini ön göremiyorum. Olay bu.