Gençlik Çalışmalarının Barış İnşasındaki Rolü

Asulis Laboratuvarı’nın düzenlediği ‘Gençlik çalışmalarının barış inşasındaki rolü: Kuzey İrlanda Deneyimi’ paneli Hrant Dink Vakfı’nda düzenlendi.

Hrant Dink Vakfı’nda Aylin Vartanyan Dilaver’in moderatörlüğünde yapılan panelde Kuzey İrlanda Gençlik Hareketi’nden Martin McMullan Kuzey İrlanda’da çatışma sonrası kalıcı bir barışın tesisi için gençlerle yaptığı çalışmalara değindi. Kuzey İrlanda’daki sorunu haberlere göre bakarsak Protestan ve Katoliklerin birbirini sevmemesi olarak görürüz diye konuşmasına başlayan McMullan ” Kuzey İrlanda eğitim sisteminde çocuklarımızın yaklaşık %94’ü ayrı okullara yani ya Katoliklerin olduğu okullara ya da Protestanların olduğu okullara gitmek durumundalar. Bu tabi ebeveynlerin seçimine de bağlı. Ama bu durum gençlerin birbiri ile tanışmasına, sosyalleşmesine engel. Bence bu ciddi bir sorun. Yalnızca eğitim sistemi değil yerleşim yerleri olarak baktığımızda da bu ayrılık durumu var. Gençler ayrı toplumlarda ayrı eğitim alarak büyüyor. Yaptığımız anket çalışmalarından birinde 16 gençten birinin diğer kesimle tanışmak istemediği sonucunu belirledik. Onlara göre biz kendi içimizde iyiyiz. Diğer toplumla tanışmamıza gerek yok. “

“Toplumun belli bir kesiminin ne yaşadığı görülmüyor”

McMullan Kuzey İrlanda’da farklılığa, çeşitliliğe hoşgörü gösterilmeme tehlikesi olduğunu belirterek “ Önyargı, ayrımcılık olarak bu mezhepçiliği görebiliyoruz. Barış Antlaşması çerçevesinde Kuzey İrlanda’da mezhepçilik bir numara nefret suçu sayılırken ayrımcılık her alanda var. Mesela okul üniformaları sizi tanımlıyor. Sen Katoliksin, sen Protestansın diye. Aksan nereli olduğunu, isim de aynı şekilde hangi toplumdan olduğun konusunda belirleyecilik taşıyor. Evet toplum değişti .Havada helikopter yok ama silah halen var. Ve toplumun belli bir kesiminin ne yaşadığı görülmüyor. İntihar olayları Birleşik Krallığa göre Kuzey İrlanda’da daha yüksek oranlarda. Katolikler ekonomik sorunlar, işsizlik, sağlık her türlü yoksunluk içindeler. Bu toplumsal bir gerçektir. Tabi Protestan toplumunun da bu şekilde sorunları var. Ama Katoliklerde bu sorunlar ciddi düzeyde yer almaktadır. Mesela belirli hizmetlerden yararlanamama sebebi güvenlikten dolayı olabiliyor.”

“Biz gençlerin barış için gösterdikleri çabayı destekliyoruz”

Moderatör Aylin Vartanyan Dilaver’in “Kurumunuz Protestan  ve Katolik insanları bir araya getiriyor. Bu cemaatlerin bölünmüşlüğü bilinirken siz gençleri nasıl bir araya getiriyorsunuz?” sorusuna McMullan “ Yılda 15 bin genç ile beraber çalışıyoruz. Gençler için sürekli devam eden çalışmalarımız var. Müzik, dans diğer ilgi alanlara yönelik çalışmalar yapıyoruz. Diyorlar ki eğitmenler gençlerin birbirleri ile iletişim kurmaları için bir şeyler yapsın. Bu gençler Kuzey İrlanda’da bir şeyler olduğunun farkında ve bir şeyler yapmak istiyorlar. Biz de onların barış için olan çabalarını destekliyoruz.”  yanıtını verdi.

Dinleyicilerden gelen “ Nedir  bu barış hattı ve barış hattı kelimesini kim belirliyor?” sorusuna McMullan “ Bu kelimeyi Kuzey İrlanda hükümeti kullanıyor. Ayrımcılık amaçlı kullanılan bir kelime değil. 1968’lerden beri bu hatlar var. 2018 yılında eskiye oranla iki katı civarında. 92-94 tane barış hattı var. “diye yanıtladı.  “Bu tarz ayrılıklar dinden mi kaynaklanıyor? sorusuna ise “Sadece din değil aslında. Din, ulusal kimlik, yaşanılan bölge hepsinin karışımı diyebilirim. Kuzey İrlanda’da şu var; ilk kim geldi buraya? Hem din hem siyaset bağlantılı bir durum diye düşünüyorum. Bu ayrılığın devam etmesinde kilisenin de rolü var. Gençler kendini Protestan, Katolik hissetmiyor. Anketlere sorduğumuzda hiçbiri diyorlar.”  dedi.

Gençler değişime inanıyor mu?

Kuzey İrlanda’daki okulların eğitim sisteminin %6’sının eğitimin entegre olduğu okullar olduğunu belirten McMullan “Karma okullarda Katolikler ile Protestanlar aynı sınıfta ama birbirleri ile iletişime geçmiyorlar. Bu okullarda toplumsal sorunlar konuşulmuyor. Barış, huzur deniyor ama bu ayrılık görülmüyor. Karma okullardan mezun olan gençlere yönelik bir anket çalışmamız oldu. Bu ankette gençlere çocuklarınızı karma okullara yollar mısınız diye sorduk cevap çoğunlukla hayır oldu. Diğer okullardaki durum ise şu şekilde; Katolik okulunda İrlanda tarihi, Protestan okulunda İngiliz tarihi öğretiliyor. Müfredat açısından birkaç yıl önce hükümet ve politika konusu eklendi. Bu işi biraz değiştirdi. Çünkü mevcut ders kitaplarında eski zaman var son 30 yıl yok. “ diye ifade etti. McMullan gençlerin toplumsal barış için ne düşündüklerini yaptıkları anket çalışmalarına göre belirlediklerini vurgularken “Bir araya gelip diğer toplumdaki gençlerle konuşmak istiyoruz, sosyalleşmek istiyoruz diyenler var. Bu sorunu bizim değil sizin çözmeniz gerek diyenler de var. Gençler daha iyi bir İrlanda için çabalamaktan vazgeçmeyeceğiz diyorlar .  Biz de onların daha iyi bir toplumda yaşamaları için çalışacağız.” dedi.