İnsan Kaynağını Geliştirme Yolunda 30. Yıl

İnsan Kaynağını Geliştirme Vakfı (İKGV) Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Tokuş, vakfın 30 yıl önce, toplumsal kalkınmadaki en önemli unsur olan insanın niteliğini ve verimini yükseltecek çalışmalara gönüllü katkı sunmak amacıyla kurulduğunu belirterek, “Bu amacı belirlerken toplumsal gelişmenin bireysel gelişmeler sonucunda gerçekleşeceğine olan inancımızı vurgulamak istiyorduk. Otuz yıl bir taraftan ne kadar haklı olduğumuzu kanıtlarken, aynı zamanda toplumsal dönüşümlerin da bireylerin gelişmesi açısından ne kadar gerekli olduğunu bizlere öğretti.” dedi.

İnsan Kaynağını Geliştirme Vakfı (İKGV) 30. yıl dönümünü Yapı Kredi Kültür Merkezi’nde düzenlediği toplantı ile kutladı. Vakfın 30 yıllık çalışmalarının anlatıldığı belgesel ve tanıtım filmiyle başlayan toplantıda kurucu üyelere ve katkısı geçenlere mülteci çocukların tasarımlarından oluşturulan plaket takdim edildi. Vakfın Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Tokuş törende yaptığı konuşmada, bir grup akademisyen ve yöneticiyle yola çıkıldığında ülkenin en önemli gündem maddelerinden birinin nüfusun kalkınma ile olan ilişkisi olduğunu belirterek, “Otuz yıl boyunca kalkınmamıza destek verecek olan sağlıklı ve bireysel tercihlerin sonucu bir nüfusun oluşmasına katkı sağladık. Göç olgusunun ülkemizin kalkınmasına olumlu etki yapabilmesi için göçmenlere destek olduk.

Otuz yıl sonra nüfus konusunun hala ülkemiz gündeminde olması bir taraftan ne kadar önemli bir amaç uğrunda çalıştığımızı kanıtlaması açısından gurur verici diğer taraftan çözüm bekleyen sorunların devam ettiğini görmek üzüntü oluşturuyor. Aradan geçen yıl otuz yıl İKGV kurucularının bu gereksinimlerin karşılanmasında yaşanan zorlukların üstesinden gelmek için kendilerini adamışlıklarının hikayesidir.” dedi. Konuşmaların ardından Koç Üniversitesi’nden Doç. Dr. Şebnem Köşer Akçapar,  “21. yüzyılda Uluslararası Göç ile Gelen Fırsatlar ve Zorluklar Işığında Diplomasi Gereksinimi” başlığıyla bir sunum yaptı.

1988 yılında akademisyen ve iş insanlarından oluşan 13 kurucu üye tarafından kurulan İnsan Kaynağını Geliştirme Vakfı, halen 43 mütevelli heyet üyesi bulunan bir vakıf.  İnsan kaynağına ilişkin ekonomik, sosyal ve kültürel gelişmeyi olumsuz yönde etkileyen sağlık ve istihdamla ilgili sorunların çözümüne katkıda bulunma amacıyla kurulan ve eğitim sistemi, kadın erkek eşitsizliği, şiddete mücadele, savunmasız grupların desteklenmesi gibi alanlarda önemli çalışmalar yapan vakfın mülteci destek programları da 2001 yılından beri devam ediyor.  Mülteci ve sığınmacılara yasal ve psikolojik danışmanlık veren ilk sivil toplum kuruluşu olan İKGV, 2014 yılında Esenler’de Suriyeli mülteciler için bir toplum merkezi kurdu.

Nuray Özgünar’ın  kaleme aldığı Göç Yolunda Bir Durak: Esenler kitabında, İKGV’nin Suriyelilere yönelik psiko sosyal ve hukuksal destek projesinde yapılan işler, etkinlikleri çalışanlar ile hizmet alanların gözünden etkileyici bir dille anlatılıyor. Esenler toplum merkezinin diğer iki önemli çalışması da Suriyeli Kadınlar Korosu ile Komşu Masallar… Komşu Masallar, doğup büyüdükleri topraklardan uzakta yaşamak zorunda kalan kadınların hem kendi hikâyelerinin hem de ailelerinden dinledikleri ve kendi kültürlerinden getirdikleri masalların duyulması, bilinmesi ve unutulmaması niyetiyle hazırlanmış bir kültürel miras çalışması. İran, Irak ve Suriye’den gelen yedi kadının kişisel hikâyeleri, ailelerinden dinledikleri masalları ve geldikleri ülke hakkında kısa, tanıtıcı yazıyı içeriyor. Kitap Arapça, Farsça, İngilizce ve Türkçe olarak dört dilde hazırlanmış ve Pınar Ergün tarafından resimlenmiş.

Emine Uçak

Üyelik Tarihi: 08 Eylül 2017
116 içerik
Yazarın Tüm Yazılarını Gör