İklim Krizi Dur Durak Bilmiyor: Florida En Yıkıcı Kasırgaya Hazırlanıyor

İklim krizi dünya çapında yangınlar, seller, kasırgalar, fırtınalar ile etkisini her geçen gün daha fazla hissettiriyor. ABD’nin Florida eyaleti, bugün (10 Ekim Çarşamba) öğle saatlerinde kıyı şeridini vurması beklenen “on yıllardır görülen en yıkıcı” kasırgaya hazırlanıyor.

ABD Ulusal Kasırga Merkezi, saatte 193 kilometreye ulaşacak olan rüzgar hızıyla Florida eyaleti kıyılarına yaklaşmakta olan Michael Kasırgası’nın şiddetinin 3. kasırga seviyesine çıkarıldığını açıkladı.

ABD Ulusal Hava Servisi, bu hızdaki rüzgarların sağlam inşa edilmiş evlerin bile çatılarına ve duvarlarına zarar verebilecek boyutta olduğunu belirtiyor.

Bu nedenle Federal Acil Durum Yönetim Kurumu Başkan Yardımcısı Jeff Byard, gazetecilere yaptığı açıklamada, Florida eyaltinde 500 bin kişinin tahliye ile karşı karşıya olduğunu söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump, Florida’nın tamamında olağanüstü hâl ilan etti ve böylece bölgeye federal yardım yapılmasının önünü açmış oldu. Trump, Salı günü muhabirlere yaptığı açıklamada, “Yaklaşan kasırgaya karşı hazırlıklıyız” dedi.

Kasırganın Çarşamba günü öğle saatlerinde Florida eyaleti kıyılarına ulaşması bekleniyor.

Hafta sonu Orta Amerika ülkelerini vuran kasırganın burada 13 kişinin yaşamını yitirmesine yol açtığı bildiriliyor.

Kasırganın Meksika Körfezi kıyılarını vurmasının ardından, ABD’nin doğu kıyılarına doğru ilerlemesi bekleniyor.

Kaynak: Yeşil Gazete