“Veganlık Adalet Meselesidir, Adalete Hepimizin İhtiyacı Var”

Hayvan Özgürlüğü İnisiyatifi tarafından düzenlenen yürüyüşte adalet ve özgürlük için hayvan kullanımının sonlandırılması çağrısında bulunuldu.

Hayvan Özgürlüğü İnisiyatifi’nin çağrısıyla Kadıköy Boğa heykeli önünden başlayan yürüyüş Mehmet Ayvalıtaş Parkı’na kadar sürdü. Yürüyüş boyunca “İsyan, hayvan, özgürlük” sloganları atıldı. Mehmet Ayvalıtaş Parkı’nda yapılan basın açıklamasını inisiyatif adına Esra Yıldırım okudu. Yıldırım “ İnsani değerlerin insan için yüceltildiği bir zamanda yaşıyoruz. Peki ya insan dışı hayvanlar? İnekler, tavuklar ,arılar, balıklar.. Neden onları mallarımız, kaynaklarımız, kölelerimiz yapıyoruz? Hem de bunu yapmaya ihtiyacımız yokken.  Kültür, alışkanlıklar, çoğunluğu takip etmek.. Adına ne derseniz deyin bunların hiçbiri hissedebilir canlıların kullanılmadan özgürce yaşamasına engel teşkil etmemeli.” dedi.

“Bizler veganız. Bizler için hayatın  merkezinde adalet var. Bu adalet bireylere göre değişmiyor” diye belirten Yıldırım ” Bu adalet anlayışı, mevcutta eksik ve kapsayıcı olmayan güncel pratiğin çemberini genişletiyor; içerisine “öteki”leri yani her yıl yüz milyarlarcası kullanılan, öldürülen; hayatları ellerinden alınan hayvanları dahil ediyor. Veganlık, adalet için olmazsa olmaz etik bir gerekliliktir.  Yılda 150 milyardan fazla hissedebilir canlının hayatını elinden aldığımız bir gerçeklikte, sayılara değil hayatlara odaklanıyoruz. Tıpkı her bir insanınki gibi her bir hayvanın menfaati için tek bir gerçek var: özgür olmak! Özgürlük ve adaletin gri alanı yok.” diye konuştu.

Veganlık, hayvan kullanımının sonlandırılması ve hayvan kullanımına karşı çıkmaktır diye vurgulayan Yıldırım “ Hayvanların tabakta yemek, bardakta içecek, bedende kıyafet, laboratuarda denek, faytonda binek olduğu; sirklerde, hayvanat bahçelerinde ,yunus parklarında esaret içinde bulunduğu; dövüşlerde, yarışlarda kumar objesi olarak kullanıldığı; petshoplarda parayla alınıp satıldığı; işkenceden tecavüze hayvanlara karşı işlenen suçlara “kabahat” kapsamında 625 TL para cezası kesildiği, küfrün, aşağılanmanın, hakaretin hayvan isimleriyle karşılandığı bir dünyada veganlık bir diyet ya da hayat stili değil, özgürlük ve adalet talebinin ta kendisidir. “ diye ifade etti.

Hayvan Özgürlüğü İnisiyatifi’nden Nazım Hikmet Arpag, vegan bir dünya için değişimin öneminden Sivil Sayfalar’a bahsetti. Arpag “ Biz insanların bir an önce hayvan kullanımını bırakmasını istiyoruz.  İnsanın, hayvanın, doğanın daha özgür daha adil bir şekilde birlikte yaşanabileceği bir yeryüzünün var edilmesi için değişime önce kendimizden başlamamamız ve vegan olmamız gerektiğini dile getiriyoruz.  Değişimin önce kişisel olarak başlaması önemli. Kişiler hayvan kullanımının etik olmadığı ile ilgili bir fikre yöneldikten sonra yaşamlarını değiştirmeye yönelik de bir irade ortaya koymuş oluyorlar. Bu süreç zaman içerisinde başka bireyleri de kendine dahil ettiğinden dolayı  vegan dünyaya doğru yavaş adımlarla da olsa gidilebilecek.” dedi.