Biliminsanları Tarafından Şans Eseri Geliştirilen Enzim Pet Şişeleri Öğütebiliyor

Biliminsanları tarafından geliştirilen yeni bir enzim, polietilen tereftalat adlı plastik ürünleri ya da genel adı ile PET ürünlerini öğütebiliyor. 1940’larda geliştirilen bu ürün şimdilerde milyonlarca ton plastik şişenin ana maddesi. PET şişeler doğada yüzlerce yıl boyunca kalabiliyor ve kara ve deniz kirliliğinin en büyük sebeplerinden birisi.

İngiltere’de bulunan Portsmouth Üniversitesi ve ABD Enerji Departmanı’na bağlı Ulusal Yenilenebilir Enerji Laboratuvarı tarafından yapılan ortak çalışmada keşfedilen enzimin asıl kaynağı 2016’da keşfedilmiş.

Japonya’da atık geri dönüşüm tesislerinde doğal olarak ortaya çıkmış, hatta evrimleşmiş bir biyolojik katalizör olan bu enzim plastiği yiyebilen bakterilerden gelmekte.

Geliştirilen enzim modeli

PET plastikleri öğüten ya da parçalayan bu enzime daha sonra uzmanlar bir kaç amino asit kaynağı ekleyerek yapısını değiştirmiş. Bu yeni yapısı ile beraber enzim şans eseri plastikleri daha hızlı öğütmeye başlamış.

Uzmanlar bu durumun enzimin daha iyi bir şekilde geliştirebileceğini gösterdiğini belirtiyor. Enzimler zehir içermeyen, doğada çözünen ve mikroorganizmalar ile büyük oranlarda üretilebilen bir kaynak olduğu için oldukça yüksek bir potansiyele sahip.

Kaynak: Yeşilist

Yazı: Görkem Gömeç