Trans Kadın Mahpusun Meme Ameliyatını Bakanlık Karşılayacak

Adli Tıp, Gebze Kadın Cezaevi’ndeki trans kadın mahpusun meme büyütme ameliyatını “kişinin beden ve ruh sağlığı açısından gereklilik olduğu için” bakanlığın karşılaması gerektiğine karar verdi.

Kocaeli’deki Gebze Kadın Cezaevi’nde tutulan bir trans kadın mahpusun mamoplasti (meme büyütme) ameliyatını Sağlık Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı karşılayacak.

Trans kadın mahpus, meme büyütme ameliyatı olabilmek için Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Adli Tıp Anabilim Dalı’ndan rapor aldı. Raporda augmentasyon mamoplasti (meme büyütme) ameliyatının “estetik amaçlı olmayıp kişinin beden ve ruh sağlığı açısından bir gereklilik olduğu” belirtildi. Estetik amaçlı olmayan bir operasyon olduğu için ameliyatın kurum tarafından karşılanması gerekiyor.

Raporda Dünya Sağlık Örgütü’ne atıf

Dünya Sağlık Örgütü’nün sağlığı “bedence ruhça ve sosyal yönden tam iyilik hali” şeklinde tanımladığının hatırlatıldığı raporda; “genital organlarla ilgili ameliyat olsa da kadın fenotipinin (dış görünüşü) yalnızca genital organlardan ibaret olmadığı” vurgulandı.

Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği’nden (CİSST) Hilal Başak Demirbaş, bu gelişmeye ilişkin KaosGL.org’a bilgi verdi. Uzun zamandır CİSST ve Kaos GL’den avukatlarla durumu takip ettiklerini belirten Demirbaş, “2014 yılında hak mücadelesi vererek Türkiye hapishanelerinde ilk cinsiyet uyum operasyonunu gerçekleştiren diğer trans mahpuslara da umut olan trans bu mücadeleyi sürdürmüş ve emsal bir kararın verilmesini sağlamıştı. Hapishanede bulunduğu süre içerisinde isim davasını da açarak kimliğini değiştirmiş ve yapmış olduğu başvurulardan sonra masraflarını üstlenerek epilasyona başlamıştı” dedi.

Demirbaş, trans kadın mahpusun Haziran ayında ellerine ulaşan mektubunda ise aldığı raporlardan sonra meme büyütme ameliyatı için başvurduğunu ve Adli Tıp Kurulunca BM kararlarına atıf yapılarak “estetik amaçlı olmayıp kişinin beden ve ruh sağlığı açısından gereklilik olduğu” kanaatine varıldığını ve bu operasyonun da devlet tarafından karşılanacağını söylediğini belirtti.

“Elimizdeki verilere göre bu bir ilk”

Demirbaş, ellerindeki verilere göre bunun bir ilk olduğunu belirterek şöyle devam etti:

“Bu kararın ve süreç içerisindeki tüm mücadelenin diğer trans mahpuslar için de umut verici olduğunu belirtmenin yanı sıra; Adli Tıp Anabilim Dalları ve diğer sağlık otoritelerinin LGBTİ+ bireylerin diğer herkes gibi sağlık hakkına eşit erişebilmelerini sağlamaları, sağlık hizmetlerinin homofobik ve transfobik tutumları engelleyecek politikalar geliştirmeleri gerekmektedir.”

Kaynak: KaosGL