Munzur’dan Gelen Güzellik

Kimya mühendisi Semra Yeşil’in İstanbul’dan Dersim’e olan dönüş yolculuğunu, bu yolculuk sonrası Kırmancki dilinde anlamı meydana gelen, oluşmak, topraktan ilk çıkma anı olan Jil adını verdiği doğal ürünlerinin üretimine nasıl başladığını konuştuk.

İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya bölümü mezunu olan Semra Yeşil çalıştığı sürede kimyasallara alerjisini olduğundan dolayı işinden ayrılmak zorunda kalıyor. İstanbul’da yaşamak istememesi ve mesleğini doğan ürünler üreterek devam ettirmek istemesi üzerine doğup büyüdüğü Dersim’e geri dönmeye karar veriyor.

Semra Yeşil

Semra Yeşil ”Hikayemizi kimyasallara alerjisi olan bir kimyacının kendi için ürettiği doğal sabun ve kozmetikleri İstanbul’u terk edip doğduğu toprakların bitkileriyle başkaları için de üretmeye başlaması diye açıklayabilirim. Üretimi zaten evde kendim için yapıyordum. 2018 yılı itibarıyla Dersim’de küçük bir atölye tutup orada üretime başladım.”

‘İnsanlar sabunlarımızın endüstriyel sabunlardan farklı olduğunu anlıyor’

Atölyede 10 çeşit sabun ürettiğini belirten Semra Yeşil, ”Hepsi bitkisel,  katkı maddesi içermiyor. Katı sabunun yanında sıvı sabun, şampuan yapma planımız da var. Kişisel bakım karışımları  hazırlamayı planlıyoruz. Cilt tonikleri, serumları şeklinde. Sabunlarımızı kullanan herkes endüstriyel diğer sabunlardan farklı olduğunu hemen anlıyor ve bunu bize iletiyorlar. Buradaki insanların ilgisi de yoğun ama özellikle il dışından ilgi görmek sevindirici, motive edici etkide oluyor. İnsanlardan olumlu dönüşler aldığım için ilerletmek istiyorum. Bitki yetiştiriciliği yapmak, tıbbi aromatik bitki yetiştirmek istiyorum. Bir yandan da onlarla ilgili fide araştırması yapıyorum.”

‘Asıl amacım; Dersim’e özgü kozmetik fikri geliştirmek’

Çeşitli bitkiler ekme planı olduğunu ve asıl amacını Dersim’e özgü bir kozmetik fikri geliştirmek diye ifade Semra Yeşil; ”Mesela Siirt bıttım sabunu ile ünlü. Ben de Dersim’e özgü bir şeyler üretmek istiyorum. Bunun üzerine çalışıyorum.”

‘Jil’in anlamı yaptığımız işe çok uygun’

Ürettiği doğal ürünlerine ismini verdiği Jil’in anlamını ise şöyle açıklıyor Semra Yeşil;  “Kırmancki dilinde Jil meydana gelmek, oluşmak, filiz anlamını taşıyor. Hem yaptığımız doğal bakım ürünlerinin ruhunu yansıtan hem de yöreye uygun bir kelime olduğu için içimize sinen bir isim oldu.”