40 Erkek Toplumsal Cinsiyet Eşitliği İçin Dernek Kurdu

Farklı meslek ve yaşlardan 40 erkek;  cinsiyet eşitsizliğine ve cinsiyete dayalı ayırımcılığa neden olan her türlü engel ve ön yargıyla mücadele etmek amacıyla Yanındayız Derneği’ni kurdu. Geçtiğimiz Mayıs ayında kurulan ve Türkiye’de bir ilk olan derneğin kurucu başkanı kadın, kurucu üyelerinin tamamı ise erkeklerden oluşuyor.

Yapı Kredi Kültür Merkezi’nden düzenlenen basın toplantısıyla kuruluşunu açıklayan Yanındayız Derneği’nin kurucu başkanı; toplumsal cinsiyet alanındaki çalışmalarıyla bilinen iş insanı Nur Ger. Tanıtım filmiyle başlayan toplantıda bir konuşma yapan Nur Ger, derneğin kuruluş hikayesi ile hedeflerini anlattı. Kadınların, kadın hakları ve toplumsal cinsiyet eşitliği mücadelesinde yalnız bırakılmaktan haklı olarak şikayet ettiklerini hatırlatan Ger, Yanındayız Derneği’yle bu durumun değişeceğini ifade etti. Yanındayız Derneği’nin Toplumsal Cinsiyet Eşitliği savunusu yapmak üzere yola çıkan ve çoğunluğu erkeklerden oluşan ilk sivil toplum kuruluşu olduğunu belirten Ger, “Hedef kitlemiz erkekler. Temel amacımız, özellikle erkeklerde zihniyet ve davranış değişimini yaratmak olacak. Peki, neden böyle bir girişimi başlattık ve neden erkek ağırlıklı bir sivil toplum kuruluşu öngördük? Çünkü meseleyi, onu yaratan erkekler olmadan çözmek mümkün değil. Ailede, ekonomide ve toplumda karar vericilerin, yasa koyucuların ağırlıklı erkekler olmasından dolayı değişimin erkeklerden başlamasının şart olduğunu düşünüyoruz. Yanındayız Derneği, erkekleri hedef alarak, erkeklerle birlikte; başta kadına yönelik şiddetin sonlanması olmak üzere, eğitim, sağlık, çalışma hayatı, ev emeğinde ortaklık gibi hayatın tüm alanlarında tam eşitliğin sağlanması için farkındalığı artırmaya yönelik çalışacaktır.” Diye konuştu.

Nur Ger’in konuşmasının ardından Yanındayız Derneği’nin yönetim kurulu üyeleri; Murat Yetkin, Alper Hasanoğlu, Ferhat Boratav, Necati Özkan, Sami Kariyo ve Murat Yeşildere, Yekta Kopan’ın moderatörlüğünde basın mensuplarının sorularını cevaplandırdılar. Alper Hasanoğlu konuşmasında eşitliğe, Ferhat Boratav kadına şiddetin önlenmesi için yapılması gerekenlere, Murat Yeşildere, istihdam alanındaki eşitsizliğin giderilmesinin önemine, Sami Kariyo, kadının siyasete katılımının önündeki engellerin kaldırılmasına değindi. Necati Özkan, cumhuriyetin kuruluşundan bu yana Türkiye’de kadın ve erkeklerin eşit olduğu zannıyla bugünlere gelindiğini ancak fiiliyatta durumun çok farklı olduğunu belirterek, “Diğer kadın hakları alanında çalışan derneklerle kıyaslandığımızda farkımız var.  Bizim hedef kitlemiz erkek. Erkeklerle konuşacağız, erkeklerin bulunduğu kurumlara gideceğiz, onlar için kampanya yapacağız.  Spor, askerlik, din gibi kurumlara yani erkeklerin topluca bulunduğu alanlara gideceğiz. Buralar erkeklik kültürünün yeniden üretildiği yerler. Yanındayız Derneği olarak hem düşüncelerini hem de tavırlarını değiştirebiliriz” diye konuştu.

Canan Güllü, Emel Armutçu, Fatma Çiğdem Aydın, Leyla Navaro, Meral Tamer, Müjgan Suver, Nazan Moroğlu, Sanem Oktar, Şule Yüksel, Tijen Mergen, Ümit Boyner’in Danışma Kurulu Üyesi olduğu derneğin 40 erkek kurucusu ise şöyle:  Agah Uğur, Ahmet Dördüncü, Ahmet Ümit, Arda Batu, Ata Selçuk, Bekir Ağırdır, Bernard Arkas, Burhan Karaçam, Bülent Gürcan, Cevdet Mercan, Cüneyt Yavuz, Doç. Dr. Can Ger, Dr. Alper Hasanoğlu, Dr. Bahadır Kaleağası, Dr. Bülent Atuk, Dr. Erkan Tozluyurt, Dr. Güven Sak, Ferhat Boratav, Gökhan Öğüt, Gönenç Gürkaynak, Görgün Taner, Hakan Güldağ, Laki Vingas, Mehmet Nane, Mert Fırat, Murat Yeşildere, Murat Yetkin, Necati Özkan, Okan Yılmazer, Prof. Dr. Bülent Bayraktar, Sami Kariyo, Selçuk Pehlivanoğlu, Sinan Altun, Soli Özel, Şükrü Ünlütürk, Tamer Saka, Tolga Egemen, Uğur Gürses, Yekta Kopan, Yetik Kadri Mert.

Emine Uçak

Üyelik Tarihi: 08 Eylül 2017
116 içerik
Yazarın Tüm Yazılarını Gör