Eğitimde İyi Örnekler Tunceli’de Buluştu

Eğitim Reformu Girişimi’nin (ERG) Nisan ayında gerçekleştirilen 15. Eğitimde İyi Örnekler Konferansı’nın  38. Yerel Çalıştayı 14 Eylül 2018’de Tunceli’de gerçekleştirildi.

Son yıllarda TEOG sınavlarında birinci olan Tunceli eğitimdeki başarısından söz ettiriyordu. Tunceli bu kez Eğitimde İyi Örnekler Konferansı’nın yerel çalıştayına ev sahipliği yaptı.

ERG’nin Sabancı Vakfı ve Sabancı Üniversitesi’nin desteğiyle gerçekleştirdiği Eğitimde İyi Örnekler Konferansı, işimi nasıl daha iyi yaparım diye düşünerek pek çok çocuğun dünyasını değiştiren öğretmenlerin çalışmalarını görünür kılıyor. Konferansta sunulan iyi örneklerin yaygınlaşması için İstanbul’da düzenlenen ana konferans, Yerel Çalıştaylar aracılığıyla sene içinde Türkiye’nin farklı illerine de taşınıyor.

Geçtiğimiz Nisan ayında gerçekleştirilen15. Eğitimde İyi Örnekler Konferansı’nın yerel çalıştayı 14 Eylül 2018’de Tunceli’de gerçekleştirildi. Tunceli’de gerçekleştirilen etkinlik, Eğitimde İyi Örnekler Konferansı’nın 38. yerel çalıştayı oldu.

Tunceli Yerel Çalıştayı, ana konferansta sunulan ve yerelde derlenen 16 iyi örnek sunumuna ev sahipliği yaptı.

Çalıştay,Tunceli İl Kültür Müdürlüğü Konferans salonunda yapılan panel ile başladı. Panelde 200’ün üzerinde öğretmen katılımcı olarak yer aldı.

Panelde konuşan Eğitim Reformu Girişimi Direktörü Batuhan Aydagül, İyi Örnekler Konferansı hakkında katılımcılara bilgi verdi, ERG’nin çalışmalarını anlattı.

“Öğrenme Okula Hapsedilemeyecek Kadar Geniş”

Panelistlerden Eğitimpedia kurucu Ali Koç, “Okulu yaşamın merkezi ve her şeyi yapmak gibi bir hale getirdik. Oysa öğrenme okulun içine hapsedilemeyecek kadar geniş. Okula hapsedilmiş bir eğitim ne kadar renklendirmeye çalışırsanız çalışın çok da renkli değil.” dedi.  Öğrencilerin doğadan çok şey öğrenebileceğine inandığını söyleyen Koç, doğada öğrenme için iyi örnekler olduğuna vurgu yaptı. Koç konuşmasında deneyimlerinden örnekler sundu.

“Öğrencilere Yetki Vermeliyiz”

Panelin konuşmacılarından eğitim yöneticisi ve yazar Burcu Aybat konuşmasında “Öğretmenden dünyayı kurtarmak gibi beklentimiz olmamalı. Öğretmen bir çocuğa dokunduğunda bile belki o çocuk dünyayı kurtaracak. Zincirleme bir etki bu.” dedi. Eğitimde öğrencilere yetki verilmesinin önemine değinen Aybat;  ‘Öğretmenlerin öğrencileri fark ettiği an öğrenci tarafından unutulmazdır” dedi.

Çalıştay panelin ardından bir özel okulda yapılan Eğitimde İyi Örnekler sunumlarıyla devam etti. Sunuma katılan öğretmenler projelerini anlattılar.

Eğitimde İyi Örnekler

Tunceli Yerel Çalıştayı’nda anlatılan Eğitimde İyi Örnekler’den bazıları şöyle:

Mesut Öğretmen; projesiyle mülteci ve mülteci olmayan öğrencileri ve ailelerini bir araya getirdi, birbirlerine karşı ön yargılarını kırdı. Projeden sonra, mülteci öğrencilerle ilgili ulaşım sorunları ve devamsızlık azaldı, mülteci öğrencilerin Türkçe öğrenmesi hızlandı.

Özenç Öğretmen, çocuklarla birlikte geliştirdiği projesinde şiddetsiz iletişimi konu alan kitap, film, oyun, etkinlik önerilerini sosyal medyada paylaştı. Kitapçıklar üzerinden atölye ve sunumlarla yaygınlaştırdı.

Özgür öğretmen, davul çalan kaynaştırma öğrencisi Uğurcan’a şarkı gibi bilgileri verdi, Uğurcan tempo tuttu. Şarkılı fen başladı. Uğurcan’ın tüm öğrencilerle uyumu arttı, fen konularında daha kolay anlaşılır ve eğlenceli oldu.

ERG’nin Tunceli Yerel Çalıştayı, Tunceli İl Milliği Eğitim Müdürlüğü ve Tunceli Özel Uğur Okulları’nın işbirliği ile gerçekleştirildi.

ERG’nin  yerel çalıştayları bugüne kadar toplam 36 ilde gerçekleşti, yaklaşık 6.500’e yakın katılımcıyı ağırladı.

Eğitimde Reform Girişimi hakkında detaylı bilgi için:

http://www.egitimreformugirisimi.org