Bireysel Silahlanma Kolay, Cezasızlık Yaygın

28 Ağustos 2018
Bireysel silahlanma sonucu meydana gelenler olaylar çoğu zaman "kaza kurşunu" tanımlamasıyla sunulurken Türkiye'de her yıl ortalama 4500 kişi bireysel silahlarla ölüyor. Kolayca ulaşılabilen bireysel silahlarla açık hava toplantılarında havaya ateş etmek, tartışmada silah kullanmak bilindik bir durumken cezasızlık ise oldukça yaygın. 

bianet‘ten Beyza Kural, geçtiğimiz hafta parkta oynayan çocuğu silahla yaralayan kişinin serbest kalması üzerine Umut Vakfı temsilcileri Sevim Ertemur ve Ayhan Akcan ile bireysel silahlanma ve cezasızlık üzerine konuştu.

Umut Vakfı  Yönetim Kurulu Üyesi Ayhan Akcan söyleşide, haber taramaları sonucu mevcut bireysel silahların yüzde 90’ının ruhsatsız, yüzde 10’unun ruhsatlı olduğuna ulaştıkları söylerken, “Taramalarımıza göre ruhsatlı silah sayısı iki buçuk milyon gibi görülüyor bu durumda toplam silah sayısı tahmini 20 milyon civarında.” diye konuşuyor. Söyleşide evdeki silahlara sahibinden başka insanların da ulaşabilmesinin yarattığı tehlikeye dikkat çeken Akcan, “Bu durumun şiddete davetiye çıkardığını” vurguluyor.

Umut Vakfı editörü Sevim Ertemur ise silahlı saldırılarda ölüm yaşanmadığı  müddetçe serbest bırakılmaların yaşandığını söylüyor. Erkek şiddeti vakalarında da benzer durumun sık yaşandığını işaret eden Ertemur, “Genelde cezasızlık suçları artırıyor. İlla ölmesi mi gerekiyor? Ceza için bir canın yok olması mı gerekiyor. O savcıları, hukukçuları eleştiriyorum. Ceza çekmediği zaman aynı suçu işlemeye devam ediyor.” diye konuşuyor. Ertemur,  “Gazeteciler fikirleri için yıllarca hapiste yatarken, birini silahla buran kişi savcılıktan serbest bırakılıyor. Bunu eleştiriyoruz. Düzeltilmesi gerekir. Hukukçular daha titiz olmalı.” diyor.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun istatistiklerine göre 2016 hükümlü sayısı 187 bin 730 iken Ateşli silahlar ve bıçaklar ile ilgili suçlar nedeniyle hükümlü sayısı 4 bin 164.

Kaynak: STGM