Meşale Tolu: Almanya’ya Geldiğime Gerçekten Sevinemiyorum

Almanya vatandaşı Meşale Tolu, 30 Nisan 2017'de 2,5 yaşındaki çocuğu ile birlikte yaşadığı evine yapılan baskınla gözaltına alınmıştı. 5 Mayıs'ta adliyeye sevk edilen Tolu, "Marksist Leninist Komünist Parti'ye üye olmak" ve "örgüt propagandası yapmak" suçlamalarıyla İstanbul 9. Sulh Ceza Hakimliğince tutuklandı.

Bakırköy Kadın Hapishanesi’nde yaklaşık sekiz ay hapis yatan Tolu, Aralık 2017’de tahliye edildi.

Tolu’nun eşi Suat Çorlu da tutuklu yargılanıyor. Çiftin şimdi 3,5 yaşında olan çocuğu, dönüşümlü olarak kendileriyle cezaevinde kaldı.

Türkiye’de yaklaşık sekiz ay cezaevinde kaldıktan sonra tahliye edilen ve Almanya’ya dönen gazeteci-çevirmen Meşale Tolu “Bugün ben buradayken yüzlerce muhalif meslektaşım tutuklu. Buraya geldiğime gerçekten sevinemiyorum” dedi. 20 Ağustos’ta hakkındaki yurt dışına çıkış yasağı kaldırılan Almanya vatandaşı gazeteci Türkiye’den dün ayrıldı.

Deutsche Welle Türkçe’den Hülya Topçu’nun haberine göre Neu-Ulm kentinde yaşayan Tolu 3,5 yaşındaki oğluyla birlikte uçakla Stuttgart’a geldi. Tolu ve oğlu, diğer yolculardan farklı olarak güvenlik görevlileri eşliğinde havalimanından çıktı.

Tolu’yu babası Ali Rıza Tolu ile 33 yaşındaki gazeteciye destek için kurulan “Meşale Tolu’ya Özgürlük için Dayanışma Çemberi” adlı girişimden Baki Selçuk karşıladı. Tolu ve Selçuk daha sonra havalimanında basın toplantısı düzenledi.

Terör örgütüne üyelikle suçlanan Tolu, Nisan 2017’de gözaltına alınarak tutuklanışı, hakkındaki dava ve serbest bırakılana dek geçen süreç hakkında bilgi verdi.

Eşinin ardından kendisinin de Mayıs 2017’de tutuklanması nedeniyle çocuğunu bırakacak kimsesi olmadığı için oğlunun da kendisiyle birlikte altı ay cezaevinde kaldığını söyleyen Tolu, şöyle devam etti:

“Oğlumu göndermek zorunda kaldım”

“Ancak cezaevi koşulları çocuklara uygun olmadığı için oğlumu daha sonra Almanya’ya göndermek zorunda kaldım. Tutukluluğumun son iki ayında oğlum cezaevinde değildi

“Serbest bırakıldıktan sonra avukatlarım sürekli yurtdışı yasağının kaldırılması talebindi bulundu. Ancak sürekli reddedildi. Nihayet Ağustos ayında dilekçemiz kabul edildi ve yasak kaldırıldı.”

Tolu, Türkiye’de tutuklu olan insanların serbest bırakılması için mücadele etmeyi sürdüreceğini sözlerine ekledi.

“Türkiye’de hiçbir şey değişmedi”

Almanya’ya geldiğine çok sevinemediğini söyleyen Tolu, “Bugün ben buradayken muhalif yüzlerce meslektaşım, öğrenciler, avukatlar, tutuklu. Buraya gelebildiğime gerçekten sevinemiyorum çünkü cezaevine konulduğum ülkede hiçbir şeyin değişmediğini biliyorum” ifadelirini kullandı.

Tolu kendisine yönelik yurtdışı yasağının neden şimdi kaldırıldığı yönündeki bir soruya ise şöyle yanıt verdi:

“Görüşme yapıldı mı bilmiyorum”

“Kimileri Almanya ile Türkiye arasında bir yakınlaşma olduğu ve bu nedenle serbest bırakıldığım yorumunu yapıyor. Olabilir ama böyle mi bilmiyorum.

“Çünkü benim sadece konsolosluk çalışanlarıyla bağlantım vardı. Dolayısıyla serbest bırakılmamla ilgili görüşme yapıldı mı bilmiyorum.”

Tolu nasıl hissettiğiyle ilgili ise, “17 aydır Almanya’da değildim. Buraya alışmam gerekiyor. Eşimi geride bıraktım, küçük oğlumun ise Almanya’ya alışması gerekiyor, dili öğrenecek. Sağlığım iyi ama yaşadıklarımı sindirebilmek içn zamana ihtiyacım var” şeklinde konuştu.

Cumartesi Anneleri’ni hatırlattı

Basın toplantısında konuşan Baki SelçukCumartesi Anneleri‘nin dün İstanbul’daki gösterisine polis saldırısını hatırlatarak Türkiye’de “baskı ortamının sürdüğünü, gazeteci olarak çalışmanın çok zor olduğunu” söyledi.

“Sanırım cesurum, duruşmalara gideceğim”

Yargılandığı dava sürdüğü için duruşmalara katılmak üzere Türkiye’ye duruşmalar için gitmeye devam edeceğini belirten Tolu, “Yeniden tutuklanmaktan korkmuyor musunuz?” sorusuna, şöyle yanıt verdi:

“Sanırım cesurum. Riske atılacak kadar ise kör değilim ama hakkımdaki suçlamaların çürütülmesi için duruşmalara katılmak istiyorum.”

Kaynak: Bianet

Etiketler