Altındağlı Ressam Muhammed İçin Atölye Talebi…

Ankara’nın Altındağ ilçesinde ailesiyle birlikte oturduğu gecekonduyu birbirinden güzel çizimlerle sanat eserine dönüştüren zihinsel engelli ressam Muhammed Yalçın’ın annesi oğlu için atölye kurulmasını istiyor.

Altındağ’da Muhammed’in resimleriyle sanat eserine dönüşen gecekondularında ziyaret ettiğimiz Aysel Yalçın, Muhammed’e küçük yaşlarından itibaren zihinsel engelli teşhisi konulduğunu belirterek, “Üç yaşlarında birdenbire rahatsızlandı. Yapılan testler sonucunda Muhammed’in genetik bir bozukluğa sahip olduğunu öğrendik. Doktorlar ‘yürüyemez’ dedi. Zaman içerisinde yürüttük. Maddi yetersizlikler sebebiyle okula sadece 4/5 yıl kadar devam edebildi.” diye belirtiyor. Muhammed’in resim yeteneğinin İş ve Eğitim Merkezi’nde farkedildiğini, bu süreçte Ressam Harun Antakyalı’nın kendilerine destek verdiğini belirten Yalçın, “Harun Hoca merkezde gönüllü olarak bir yıl kadar çalıştı ve Muhammed’in resimdeki yeteneğini ilk o farketti. Sonrasında bulunduğu okuldan mezun olunca Muhammed bir yıl boyunca Harun Antakyalı’nın atölyesine gitti. Harun Hoca bize ‘Muhammed’e dokunmayın ona bir oda ayırın ve bırakın istediği gibi boyasın’ dedi Biz de bunu yerine getirdik. Muhammed ‘salonu boyamak istiyorum’ deyince hiç engel olmadık ve salondan eşyaları boşalttık daha sonra devamı geldi. Boyama yaparken adeta kendinden geçiyor ve çok mutlu oluyor. Resim kağıtları, tuvaller derken Muhammed tüm evi boyadı.” Diye anlatıyor.

Kentsel dönüşüm bölgesindeki evlerinin yıkım tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirten Dilek Yalçın, evin müze olarak korunmasını ve Muhammed için bir atölye yapılmasını istediklerini belirterek şunları dile getiriyor: “Bu konuda desteğe ihtiyacımız var. Eve gelen ziyaretçiler boya ve malzeme sözü verip gelmediğinde hiç unutmuyor aradan yıllar geçse de soruyor. Boyaya ve tuvale ihtiyacımız var. Maddi durumumuz yeterli olmadığından yetişemiyoruz. İsteğimiz bu evin yıkılmaması. Muhammed için atölyeye dönüştürülmesini istiyoruz. Yetkililerden Muhammed’in yeteneğine sahip çıkmalarını istiyor ve bekliyoruz.”

Muhammed’in bir çok resim sergisine katıldığını da belirten Aysel Yalçın, “Bir adım daha ileriye gitsin istiyoruz. Uluslararası projelerde yer alsın yurt dışında sergiler açsın ve ülkemizi temsil etsin istiyoruz. Dünyada Muhammed gibi nice insanlar ve çocuklar var aileleri onları eve kapatıyor kimi onlardan utanıyor. Bu bakımdan örnek teşkil etmesi açısından da önemli buluyoruz” diyor.