”Doğa İle Savaşan İnsan İle Barışamaz”

Dersim Dernekleri Federasyonu ( DEDEF) Dersim’de devam eden yangınları protesto etmek için Galatasaray Lisesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Dersim ormanlarında devam eden yangına müdahale edilmemesi üzerine Galatasaray Lisesi önünde bir araya gelen çevreciler, Alevi örgütleri ve milletvekilleri ‘doğanın katledilmesine sessiz kalmayacağız’ dedi. Gerçekleştirilen basın açıklamasını DEDEF başkanı Ali Haydar Ben okudu. Dersim ormanlarının bilinçli şekilde bir haftadır yakıldığını söyleyen Ben, ”Ovacık, Çemişgezek ve Hozat arasında bulunan Bozan Yaylası, Zoğar, Dereköy, Kozulca, Zengi Değirmendere, Dündül Deresi ve Geyiksuyu bölgelerinde askeri operasyonlardan sonra başlayan orman yangınlarının rüzgarın da etkisiyle binlerce hektarlık alana yayılarak devam ettiğine, Dersim halkının tüm çabalarına rağmen, yangınları söndürme girişimlerine “yasaklı bölge” denilerek kolluk kuvvetleri tarafından izin verilmediği gibi devlet kurumlarının da yangınlara müdahale etmediğine dikkat çekti.

“ORMAN YAKMAKLA SORUN ÇÖZÜLMEZ”

1937’den beri tutulan resmi kayıtlara göre günümüze kadar Türkiye’de 70 bini aşan yangın yaşandığını belirten Ben, “Doğal nedenlerle çıkan orman yangınları, yanan ormanların sadece yüzde 3’ü oluştururken, Dersim’in bölge illerinde “terörle mücadele” adı altında uzun yıllardır binlerce hektar ormanın yok olduğunu ifade etti. Orman yakmakla hiçbir sorun çözülmeyeceğini dile getiren Ben, “Doğanın, savaşın aracı hale getirilmesi de iç yakıcı bir durumdur. Buradan bir kez daha haykırıyoruz. Doğa ile savaşan insanla barışamaz. İnsan ile savaşan doğa ile barışamaz” diye konuştu.

Medyaya yansıyan görüntülerin Dersim’e ait olmadığını ve yananın orman değil altındaki çalı çırpı olduğunu iddia eden Tunceli Valisine de tepki gösteren Ben sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz Dersimliler kendi topraklarımız iyi biliyoruz. Biz sizin yalan ve hilelerinizle baş edemedik bize dert oldu. Ama Dersim halkı da doğasına ve yaşam alanlarına sahip çıkacak. Size boyun eğmeyecek bu da size dert olsun.”

Basın açıklamasının ardından söz alan CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu “Bu yangın Güneydoğu bölgesi dışında olsaydı hükümet böyle mi davranacaktı? Bir hafta sonra sosyal medyada oluşturulan kamuoyu sayesinde valilik açıklama yapmak zorunda kaldı. Açıklamada bile kimin yaptığını hala söylemiyorlar. Onlar istedikleri kadar Dersim’i yaksınlar Dersim halkı küllerinden dirilmeye devam edecek” şeklinde konuştu.

HDP Milletvekili Gülistan Koçyiğit de “1938’de mağaralarda, kadınlarımızı ve çocuklarımızı yakan zihniyetle ormanları yakan zihniyet aynı zihniyettir. Dersim’in inancının ve kültürünün AKP eliyle yok edilmeye çalışıldığına dikkat çeken Koçyiğit güvenlik politikaları adı altında bölgenin insansızlaştırılmaya çalışıldığına vurgu yapıp, “Bunun için barajlar ve HES’ler yapıyorlar. Bunun için doğayı talan ediyorlar. Birilerine peşkeş çekiyorlar” diye konuştu.