Dersim’de Orman Yangını

Dersim’in Hozat İlçesi’ne bağlı Aliboğazı, Bozan Yaylası, Zogar, Dereköy, Kozluca, Zengi ve Değirmendere bölgesinde 13 Ağustos’ta başlayan orman yangınına 3 gün aradan sonra müdahale edildi.

14 Ağustos’ta Hozat Belediye Başkanlığı’ndan yangına ilişkin yapılan açıklamada, yangının olduğu bölgenin yasak bölge olması nedeniyle herhangi bir müdahalede bulunulamadığı belirtildi.

TUNCELİ BAROSU: YANGINA DERHAL MÜDAHALE EDİLMELİ

Yangına, yasak bölge olması nedeniyle herhangi bir müdahalede bulunulmazken, Tunceli Barosu da yaptığı açıklamada, yangına derhal müdahale edilmesi çağrısını dile getirdi.

Anayasa’nın Ormanların korunması ve geliştirilmesi kenar başlıklı 169’ncu maddesine atıf yapılan açıklamada;  “Devlet, ormanların korunması ve sahalarının genişletilmesi için gerekli kanunları koyar ve tedbirleri alır. Yanan ormanların yerinde yeni orman yetiştirilir, bu yerlerde başka çeşit tarım ve hayvancılık yapılamaz. Bütün ormanların gözetimi Devlete aittir. Ülkemizin en önemli florastik ve faunastik zenginliğini barındıran coğrafyamızda, orman yangınları kültürel ve doğal miras sahalarımızı yoğun şekilde tahrip etmektedir… 6831 Sayılı Orman Kanunu; 2872 sayılı Çevre Kanunu hükümleri ile mer’i mevzuat hükümleri çerçevesinde gerekli iş ve işlemlerin gerçekleştirilmesi hukuksal zorunluluktur. Tunceli Barosu olarak hukuksal süreci takip ediyoruz.” denildi.

YANGIN SÖNDÜRME ÇALIŞMALARI BAŞLADI

Bölgedeki askeri operasyonlar nedeniyle başlayan orman yangınına 3 gün aradan sonra müdahale edildi. Tunceli Barosu Başkanı Av. Barış Yıldırım,  Twitter hesabından yaptığı açıklamada yangın söndürme çalışmalarının bugün başladığını belirtti.

Orman İşetme Müdürlüğü ile Hozat Belediyesi ekipleri orman yangının olduğu bölgede söndürme çalışmalarına başladı.

TUNCELİ VALİLİĞİ’NDEN YANGIN AÇIKLAMASI

Tunceli Valiliği de yangın söndürme çalışmalarının başlatıldığını duyurdu. Valiliğin internet sitesinde yangına müdahale çalışmalarının fotoğrafları yayınlandı.

Tunceli Valiliği tarafından yapılan açıklamada, yangın nedeniyle sosyal medyada yapılan yorumlara tepki gösterildi.

Valiliğin açıklaması şöyle:

Bazı sosyal medya hesapları ile basın yayın organlarında bilgi kirliliği oluşmuş olup “Dersim Yanıyor” başlığı altında yapılan haberler gerçeği yansıtmamaktadır. Bahsi geçen haberlerde kullanılan fotoğraflar ise ilimize ait değildir.
Hozat ilçesi Aliboğazı mevkiinde çıkan örtü altı yangınına Orman İşletme Müdürlüğü ekiplerimizce gerekli müdahaleler yapılmakta olup, bölge kontrol altına alınmıştır. İlimiz genelinde başka herhangi bir bölgede orman yangını bulunmamaktadır. Bu tür haberler bazı kesimlerce kasıtlı çıkarılmakta olup huzur Şehrimiz Tunceli’ye gölge düşürülmek istenmektedir