Dersim’deki Orman Yangınlarına Müdahale Edilmesine İzin Verilmiyor

Dersim’de bir hafta önce çıkan ve geniş bir alana yayılan yangına müdahale için yapılan girişimler sonuçsuz kaldı. ‘Yasaklı bölge’ olduğu gerekçesiyle yangına müdahaleye izin verilmiyor.

Artı Gerçek’ten Remzi Budancir’in haberine göre Dersim’de yaklaşık bir hafta önce başlayan ve günlerdir devam eden orman yangının Zoğar, Zenge ve Koçeri bölgelerinin de aralarında bulunduğu 7 alanda devam ettiği belirtiliyor. Yangının, Hozat ilçesi Amutka karakolundan atılan havan ve bölgede yürütülen operasyon kapsamında helikopterlerden açılan ateş sonucu çıktığı da gelen iddialar arasında.

Bölgede yaşayan doğa aktivisti Haydar Çetinkaya, yangının Aliboğazı, Amutka bölgesinde devam ettiğini söyledi. Yangının giderek yayıldığını anlatan Çetinkaya, “Aldığımız bilgi, bölgedeki karakol tarafından atılan havan mermileri nedeni ile yangın çıktığı yönünde. Yaklaşık bir hafta önce başlayan yangın devam ediyor. Yangın onlarca hektarı aşmış durumda. Geniş bir alana yayılan yangın büyüyerek devam ediyor. Ormanlık alan küle döndü” dedi.

Yangının söndürülmesi için defalarca girişimlerde bulunduklarını anlatan Çetinkaya, konu ile ilgili Orman Müdürlüğü yetkileri ile görüştüğünü söyledi. Orman Müdürlüğü yetkililerinin de yangına müdahale edilmesi için Valilik ile görüştüklerini kendisine aktardığını ifade eden Çetinkaya, “Orman yangına müdahale edebilmek için başvuru yaptıklarını, ancak yasak bölge olduğu için yangına müdahaleye izin verilmediği bilgisini verdiler. Valilik ve Jandarma izin vermiyor. Orman yangının sürdüğü alan yasaklı bölge olduğu için alana girişlere izin verilmiyor” diye anlattı.

‘Yasaklar olmasa yangına müdahale edeceğiz’

Haydar Çetinkaya

Dersimlilerin yangına müdahale etmeye hazır olduğunu ancak yasaklar nedeni ile alana gidemediğini belirten Çetinkaya,  şunları söyledi:

“Biz yangına müdahale etmeye hazırız. İzin verilmesi durumunda yüzlerce kişi yangına müdahale etmek için harekete geçer. Ama ne yazık ki bölgeye girişlere izin verilmiyor. İzin verilmediği için yangın giderek büyüyor. Sivil toplum kuruluşları, sivil toplum örgütleri bu konuya el atmalı. Yetkililer ile görüşmeler yaparak yangına müdahale edilmesini sağlamalılar. Yoksa çok geniş bir alan yanarak yok olacak.”

Kaynak: Artı Gerçek, Yeşil Haber