Üniversite Öğrencilerine ‘Sivil Toplum Çalışmaları’ Tavsiyesi

MEF Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Erkut, sivil toplum çalışmalarının kişisel gelişime katkısını hatırlatarak, öğrencilerin üniversite günlerinden itibaren STK’larda gönüllü çalışması tavsiyesinde bulunuyor.

Eğitim alanındaki çalışmalarıyla bilinen ve Özyeğin Üniversitesi kurucu rektörü de olan Prof. Dr. Erhan Erkut, sosyal medya üzerinden canlı yayınlarla öğrencilere üniversite tercihlerinde dikkat etmeleri gereken konularda yardımcı oluyor. Bu alanda yazdığı yazılarını ‘Üniversite Seçerken’ isimli kitapta toplayan Erhan Erkut’un önerilerinde girişimcilik ve öğrenci yıllarından itibaren çalışma hayatına adım atmak ilk sıralarda yer alıyor.  ‘İş veya staj’ dediğinde hep özel sektörün düşünüldüğünü belirten Erhan Erkut, “Oysa yeni kurulan öğrenci grupları, start up’lar, girişim kulüpleri ve STK’lar daha da değerli. Türkiye’deki üniversite öğrencileri arasındaki STK’lara üye olma oranı yüzde bir civarında. Bu soruyu Kanada’da sorsanız yüzde 70-80 gibi bir oran çıkar. Hep demokrasiyi, ekonomiyi konuşuyoruz. Demokrasinin dört ayağından biri basın, biri hukuk, biri bağımsız ekonomi, serbest piyasa ise diğeri de sivil toplumdur. Bu bacak,  Türkiye’de çok çok zayıf. Dolayısıyla öğrenciler sivil toplum kuruluşlarını seçip gitsinler gönüllü çalışmalar yapsınlar.  Eğitim, kadın hakları ve daha bir çok alanda STK var ülkemizde kendilerine yakın olan kurumlara gitsinler. Böylece öğrencilik yıllarını daha verimli geçirmiş olacaklar.  “ diye konuştu.

Sivil toplum çalışmalarının daha yaşanılır bir toplum çabası olduğunu hatırlatan Erkut, “Aslında insan olarak bizim de amacımız bu. Fark yaratmak, anlam yaratmak, dünyadaki refah seviyesini yükseltmek. Bu sadece bir şirkete girip çalışarak olmuyor. Sivil toplum çok değerli.  Öğrencilerin, okul hayatında sivil toplum kuruluşlarıyla tanışması gerekiyor ki mezun olduktan sonra da bu çalışmalara destek verebilsin. Yurt dışında sivil toplum alanında gönüllü çalışma yapmıyorsanız ayıplanırsınız. Fark yaratmaktan bahsettim, buna en iyi sivil toplum alan açar.  Kendi mesleğinizde yapabileceğiniz şeyler kısıtlı. Ben 17 değişik alanda bir şeyler yapmaya çalışıyorum, bunların yarısı sivil toplum. Elimden geldiğince bir şeyler yapıyorum. Sadece vermiyorum verdiğim kadarını da alıyorum. Bu çalışmalar bana çok şey kattı, katıyor. Sivil toplum çalışmaları kişisel gelişime de katkı sunuyor. Öğrencilerin bunu görmesi lazım. “ dedi.

 

Emine Uçak

Üyelik Tarihi: 08 Eylül 2017
116 içerik
Yazarın Tüm Yazılarını Gör