Tıp Okumak İsteyen Kadın Öğrencilerin Notlarını Düşüren Eğitimcilerden Cinsiyet Ayrımcılığı Özrü

Tokyo Tıp Üniversitesi Genel Sekreteri Tetsuo Yukioka ile Dekan Yardımcısı Keisuke Miyazawa, 10 yılı aşkın süredir okula giriş sınavlarında kadınlar aleyhine yaptıkları usulsüzlükler için bu sabah üniversite adına gazeteciler önünde eğilerek kamuoyundan özür dilediler.

Işın Eliçin’in Medyascope’da yer alan haberine göre, Miyazawa “Üniversitemize başvurup da yeterli oldukları halde kabul edilmeyen kadınları düşündüğümde kalbim acıyor” dedi.

Yaşananlardan derin üzüntü duyduğunu söyleyen Yukioka ise üniversitenin geçmişte haksızlığa uğrayan adayları kabul etmeye hazır olduğunu duyurdu ama bunu nasıl yapacağına dair ipucu vermedi.

Japonya’daki Tokyo Tıp Üniversitesi 2006 yılından bu yana, okula kabul edeceği kadın sayısını düşük tutmak amacıyla giriş sınavlarının sonuçlarını sistematik olarak manipüle etmişti.

Tüm sorulara doğru yanıt verseler dahi kadın adayların notu 100 üzerinden 80’i asla aşmıyordu.

Ülkenin en başarılı özel üniversitelerinden biri olan okul yönetimi, sadece erkek öğrenciler için uyguladığı bir takım kriterlerle, erkek adaylara ekstra not da dağıtmıştı.

Üniversite yönetiminin kadın doktor yetiştirmek istememe gerekçesi ise, evlenip çocuk sahibi olduklarında uzun mesailer yapamayacak olmalarıydı.

Kaynak: Yeşil Gazete