Sudanlı Gazeteci Wini Omer İdam Cezasıyla Karşı Karşıya

Sudanlı gazeteci ve kadın hakları savunucusu Wini Omer, pantolon giydiği için ve insan hakları çalışmaları nedeniyle hapis ve idam cezasıyla karşı karşıya.

Sudanlı gazeteci ve kadın hakları savunucusu Wini Omer, kendisine yöneltilen “fuhuş” ve “devlete karşı suçlar” suçlamaları nedeniyle hapis ve idam cezasıyla karşı karşıya.

Omer’e, geçtiğimiz hafta çıktığı duruşmada “devlete karşı casusluk, devlete ait bilgileri sızdırma” suçlamalarıyla da karşılaşılabileceği söylendi.

Aktivistler, Omer’in insan hakları çalışmaları nedeniyle hedef alındığını söylüyor.

Sınır Tanımayan Gazeteciler’in (RSF) 2018 Basın Özgürlüğü Endeksi’nde, Sudan 180 ülke arasında 174. sırada bulunuyor. Türkiye ise endekste157. sırada.

Pantolondan devlete karşı suçlara

Human Rights Watch’un (HRW) paylaştığı bilgilere göre, Omer, 10 Aralık 2017’de otobüsteyken pantolon giydiği gerekçesiyle durdurulmuş ve beş saat gözaltında kalmıştı. Hakkında “uygunsuz giyinmek”ten dava açılan Omer, üç duruşma sonra kıyafetinin “uygunsuz” olmadığına karar verilmişti.

Şubat 2018’de ise Omer bir kadın ve iki erkek arkadaşıyla bir evdeyken, polis daireye baskın düzenlemiş ve dört kişiyi de gözaltına almıştı. Beş gün gözaltında kalan dört kişi hakkında da “fuhuş” iddiasıyla dava açılmış ve yurtdışı yasağı getirilerek serbest bırakılmışlardı.

Geçtiğimiz haftalarda Omer savcılığa hakkındaki adli dosyanın akıbetini sordu. Bu konuda bir cevap alamayan Omer’e 24 Temmuz’da devlete karşı suçlar da dahil, toplam sekiz suçlamayla hakkında dava açıldı.

1 senede “kamu düzenini bozmaktan” 15 bin kadın kırbaçlandı

Toplanma ve eylemlerin yasak olduğu Sudan’da kadınların kıyafetlerine yönelik yasaklar da mevcut. Ceza Kanunu’nun 152. Maddesi kadınların “ahlaksız” ve “uygunsuz” giyinmesi muğlak bir tanımla yasak.

No to Women’s Oppression Initiative verilerine göre, Sudan’da sadece 2016’da Sudan’da 15 binden fazla kadın “kamu düzenine karşı çıkma” suçlamalarıyla kırbaç cezasına çarptırıldı.

Kaynak: Bianet