Silopi Termik Santrali Halk Sağlığını Tehdit Ediyor: Hamilelerde Düşük Oranları Arttı

Şırnak’ın Silopi ilçesine bağlı Görümlü ve Çalışkan köyleri arasında bulunan Ciner Enerji Grubu’na ait Silopi Termik Santrali, tüm canlıların yaşamını tehdit ediyor.

İlk üretim lisansı 2004 yılında alınan, 2015 yılında da 3’üncü ünitesi kurulan termik santral, iki bacadan oluşuyor.

Yıllardır bölgede faaliyet yürüten santral nedeniyle ilçede kanser ve kalp hastalıklarında gözle görülür bir artış yaşanırken, hamile kadınlarda yaşanan düşük oranı da arttı.

Duruma tepki gösteren ilçe sakinleri, santralin düzenli olarak kontrol edilmesini ya da kapatılmasını istiyor.

“Kanser ve kalp hastalıkları arttı”

İlçede yaşayan Zahide Sansür, yıllar önce kurulan santralin faaliyete geçmesinin ardından özellikle çocuklarda daha önce görülmeyen hastalıkların baş gösterdiğini söylüyor.

Geçen haftalarda ilçe merkezinde yaşayan 20 yaşındaki bir gencin kanser hastalığı nedeniyle yaşamını yitirdiğini, ilçede kalp ve kanser hastalığında ciddi bir artışın yaşandığını ifade eden Zahide, “Yakınlarımdan kime sorsam bir hastalığı var. Hamile kadınlar düşük yapmaya başladı. İkiz olsa dahi çocuklarından birine bir şey olma riski yüzde 90’ı aşıyor. Burada hayatımız da geleceğimiz de tehlikede” ifadelerini kullandı.

“Nefes alamıyoruz!”

Santralin doğru düzgün filtre takılmadığı ve kontrol edilmediği için ilçedeki herkesin yaşamını tehdit eder hale geldiğini belirten Zahide, şöyle dedi:

“Çocuklarımız için çok büyük bir risk oluşturuyor. Dağlarımız, sularımız içinde. Ya düzgün kontrol edilsin ya da kapatılsın. Burada ölmek için yaşamıyoruz. Keşke en başından bu santralin kurulmasına izin vermeseydik. Hayatımız kalmadı, havayı bile etkiledi artık. Yazın nefes alamayacak duruma geliyoruz kışın da dumanından sürekli öksürüyoruz. Halk olarak bu santralin artık çalışmamasını istiyoruz. Sesimizi duysunlar” diye seslendi.

Kaynak: Yeşil Gazete