CİSST: Mahpus Danışma Hattından Haklarınızı Öğrenebilirsiniz

Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği’nin Mahpus Danışma Hattı, mahpuslara ve mahpus yakınlarının sorunları konusunda danışma hizmeti veriyor.

Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği (CİSST), açtıkları Mahpus Danışma Hattı’nın mahpuslara ve mahpus yakınlarının telefonunu beklediğini açıkladı.

Dernek, telefon hattıyla ilgili şu bilgilendirmeyi yaptı:

* Eğer mahpussanız ya da mahpus yakınıysanız, sorunlarınız konusunda bize ulaşabilirsiniz.

* Size haklarınız konusunda bilgi verebilir ve ilgili idari kurumlara başvuru yaparak süreci takip edebiliriz.

Mahpus danışma hattını aramak ücretsiz, ancak dernek avukat temin etmiyor.

Mahpus danışma hattının numarası şöyle: +90 212 252 53 11

Kapasite aşıldı, 1154 hasta mahpus var

Adalet Bakanlığı istatistiklerine göre cezaevlerinde 2017 yılı sonu itibarıyla 228 bin 993 tutuklu ve hükümlü var. Cezaevinin yatak kapasitesi ise 208 bin 830. 20 bin tutuklu ve hükümlü ile kapasite aşılmış durumda.

Adalet Bakanlığı’nın Mayıs 2017 verilerine göre, hapishanelerdeki 841 hasta mahpus, Adli Tıp Kurumu tahliye edilmelerini uygun gördüğü halde tahliye edilmedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Hapishaneler Komisyonu da, hapishanelerde 402’si ağır durumda 1154 hasta mahpus olduğunu açıklamıştı.

CİSST/TCPS’nin “Öğrenci Mahpuslar” raporuna göre, 12-17 yaş aralığındaki çocuk mahpusların sadece yüzde 38’i öğrenimine devam edebiliyor. Tutuklu öğrenci sayısı ise en az 8 bin 525. (AS)

* bianet’in hapishaneler ve hapishane koşulları konulu haberlerine buradan ulaşabilirsiniz.

* Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği, Türkiye hapishanelerinde bulunan tüm mahpusların, hapishanede yaşadığı sorunlar için ulaşabileceği bir sivil toplum örgütüdür.

Kaynak: Bianet