Uzağı Yakın Eden Kadınlar

Sevde Sevan Usak ve Hatice Yentürk Tanzanya’da, Ayşe Bilim ise Kamboçya’da yaptıkları insani yardım ve gönüllülük çalışmalarıyla dünyayı ‘güzelleştiren’ üç kadın… Üçünün de çıkış noktası çocuklar için ‘daha iyi bir dünya’ hayali…

Fotoğraf sanatçısı ve gezgin  Sevde Sevan Uşak, Tanzanya’da Masaili bir çiftçi ile evlenip hayatının bir kısmını burada geçirmeye başlayınca; bir iyilik hareketinin de öncüsü oldu. Eşi ile birlikte Rafiki Organisation isimli bir dernek kuran Sevde Sevan, bölgedeki çocukların ve kadınların eğitimlerine destek oluyor. Sosyal medya üzerinden yürüttüğü kampanyalarla köylerde su kuyularının açılması, meyve bahçeleri, sebze ekimi gibi sürdürülebilir çalışmalara öncülük eden Sevde Sevan, bölgenin tamamının meyve ağacı ile ağaçlandırmayı planlıyor. Tarım çalışmalarının yürütülmesi için kooperatif kurulması, sağlık ocağı, kütüphane ve çocuklara yönelik atölyeler yapma projeleri de olan Sevde Sevan, Türkiye Diyanet Vakfı tarafından “Dünyayı iyilik değiştirecek” sloganı ile gerçekleştirilen 4. Uluslararası İyilik Ödülleri organizasyonunda ödül sahibi arasından ödüle layık görüldü.

Hatice Yentürk’ün Zanzibar’da eşiyle birlikte kurduğu Assalam Vakfı da insani yardımın yanı sıra ‘gönüllülük’ çalışmalarıyla bölgenin kaderini değiştirmeye aday. Uzun yıllar Türk Hava Yolları’nın Sosyal Sorumluluk projelerinde görev aldıktan sonra Zanzibar’a yerleşmeye karar veren Hatice Yentürk, kurduğu vakıfla yetimler için çalışmalar yürütürken anneleri için de ‘dikiş atölyeleriyle’ sürdürülebilir bir geçim kaynağı oluşturmuş. Gönüllülük turizmi çalışmaları da yürüten Assalam Vakfı bu yıl Usturlap Atölye ile birlikte Zanzibar’da bilim sanat yaz kampı düzenledi. İnsani yardım çalışmalarının ‘kriz zamanı yardım’ formatından kurtulması ve ‘sürdürülebilir’ olmasının önemine işaret eden Yentürk, Zanzibar’da kurdukları modelle diğer Afrika ülkelerinde de gelecek için kalıcı çalışmalar yapmayı planladıklarını bunu da en çok da yereldeki çocuk ve gençlerin sahipleneceği projelerle olabileceğini vurguluyor. Assalam Vakfı’nda gönüllülük çalışmasıyla her türlü katkıya açık olduklarını belirten Hatice Yentürk, “Herkes elinden geleni yapabilir bizim için, şirketler kurs verdiğimiz gençleri uzaktan erişimle yapılabilecek işlerine alabilir, ki Türkiye’deki elemanına ödediğinin onda birini ödeyecek belki, eğitmenler gelip okulumuzda gönüllü öğretmenlik yapabilir, ev hanımları günlerinde topladıkları yardımları bir seferliğine bize bağışlayabilir, çocuklar yetim annelerimizin yaptığı bez bebeklerden satın alıp onlarla oynayabilir. Herkes bir şey yapabilir. Yeter ki isteyin ve bize info@vassalam.org adresinden ulaşın. Biz size ne yapacak çok şey buluruz.” Diyor.

Ayşe Bilim’i, Kamboçya’da yetimler için aşevi kurmaya götüren süreç, internette gördüğü bir haberle başlamış. Kamboçya’daki köye yerleşen Ayşe Bilim burada kurduğu aşeviyle yetimler için yemek pişirmeye başlamış. Sosyal medya üzerinden yaptığı kampanyalarla topladığı bağışlarla aşevini kalıcı hale getiren Ayşe Bilim, yaşam tarlaları projesiyle de bir de okul açmış. “Bir gün dünyanın her hangi bir yerindeki kendi doğurmadığınız bir çocuk için endişelendiğiniz zaman, karnı aç mı tok mu diye düşündüğünüz zaman dünya daha güzel bir yer olacak.. İyilik bulaşıcıdır.. Sadece ben bunu yüzlerce kişiye bulaştırdığımı biliyorum, iyilik yapmaktan korkmayın” diyen Ayşe Bilim, Kamboçya’da yaşanan en büyük soykırımda can verenlerin gömüldüğü Ölüm Tarlaları’nın karşısına, aşevi, okul, park, sağlık kabini, restoran ve kadınlar için atölyelerin de olacağı Yaşam Tarlaları projesi için destek bekliyor.

 

Emine Uçak

Üyelik Tarihi: 08 Eylül 2017
116 içerik
Yazarın Tüm Yazılarını Gör

İlgili Yazılar

Tüm Haberler