İzmir ve Ankara’dan Sonra, Osmaniye’de Homofobik Bildiriler Dağıtıldı

Osmaniye’de “Homoseksüellik tehlikesi” başlıklı bildiriler, posta kutularına ve yollara bırakıldı. Geçtiğimiz günlerde Ankara ve İzmir'de de homofobik nefret söylemi içeren bildiriler dağıtılmıştı.

Ankara ve İzmir’in ardından, Osmaniye’de de homofobik nefret söylemi içeren bildiriler dağıtıldı.

KaosGL’den Yıldız Tar’ın haberine göre, “Homoseksüellik tehlikesi” başlıklı bildiriler, posta kutularına ve yollara bırakıldı.

Osmaniye’de dağıtılan bildirilerde, “homoseksüellik çocuk istismarını getirir” gibi ifadeler, ABD’li oyuncu Neil Patrick Harris, eşi ve çocuklarının bulunduğu bir fotoğrafla birlikte kullanıldı.

Osmaniye’de yaşayan Eray Deniz, KaosGL’ye “Bu afişler bizler için çok tehlikeli. Homofobiyi tetikliyor. Sokakta bile yürümekten endişeliyim. Bu aşağılayıcı bir durum. Asla kabul edilemez. Bu durumun peşine düşeceğiz” dedi; İskenderun, Adana ve Antakya gibi civar şehirlerde de benzer bildiriler dağıtıldığını ifade etti.

Ankara ve İzmir’de de dağıtılmıştı

Geçtiğimiz günlerde İzmir Alsancak’ta Kordon’da oturanlara “Homoseksüellik iğrençliktir ve iknayla vazgeçilebilir” yazılı bildiriler dağıtılmıştı.

Ankara Esat’ta ise posta kutularına ve sokaklara “Eşcinselliğe ve eşcinsel kuruluşlara hayır” yazan bildiriler bırakılmıştı.

2015’te de afişler asılmıştı

2015’te 7 Haziran seçimleri öncesinde dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğl ve ardından eski İçişleri Bakanı Efkan Ala HDP’nin LGBTİ politikalarını eleştirirken, eşcinsellerin “Lut kavminin helakına sebep olduğunu” söylemişlerdi. Bunun ardından Genç İslami Müdafaa adlı bir grup, Ankara sokaklarına eşcinselleri öldürme çağrısı yapan afişler asmıştı.

Aynı sene, 13 senedir sorunsuz bir şekilde düzenlenen Onur Yürüyüşü’ne polis saldırmış, yürüyüşü engellemeye çalışmıştı; 2015 İstanbul’da Onur Yürüyüşü’nün gerçekleştirilebildiği son yıl olmuştu.

25. Yasama Dönemi milletvekillerinden CHP’li Mahmut Tanal ile HDP’li Beyza Üstün, nefret söylemi içeren afişlerin asılmasını Meclis’e taşımış, İçişleri Bakanı’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi vermişti. Hükümet soru önergelerini cevaplamadı.

Kaos GL ve Pembe Hayat derneklerinin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Bilişim Suçları Bürosu’na asılan afişler ve internet sağlayıcısı hakkında suç işlemeye tahrik ile halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve aşağılamaktan suç duyurusunda bulunmuştu ancak savcılık “kovuşturmaya yer yok” diyerek reddetmişti. LGBTİ Sokak Hareketi, “Genç İslami Müdafaa” adlı grubun astığı afişleri, kendi hazırladıkları afişlerle kapatmıştı.

2017’de Ankara’da LGBTİ etkinlikleri yasaklanmıştı

Kasım 2017’de LGBTİ Film Günleri’nin yasaklanmasının arından, Ankara Valiliği 19 Kasım’da da “LGBTİ sivil toplum örgütleri tarafından gerçekleştirilen etkinlikleri” süresiz olarak yasaklandığını duyurdu.

O tarihten bu yana Ankara’da LGBTİ’lerin insan hakları konusunda birçok etkinliğin gerçekleştirilmesi engellendi. LGBTİ dernekleri yasağa dava açtı ancak iç hukuk yollarının tükenmesinin ardından Kaos GL Derneği, Ankara’da Kasım 2017’de ilan edilen “süresiz LGBTİ+ etkinlik yasağını” Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşıdı.

Kaynak: Bianet