Keşan Halkı Saroz Körfezi’ni Yok Edecek Projenin ÇED Toplantısına Geçit Vermedi

Edirne Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün “Saros BOTAŞ FSRU Sazlıdere Limanı ve Boru Hattı Projesi”ne dair yapmayı planladığı ÇED bilgilendirme toplantısı Sazlıdere’ye doğa koruma aktivistlerinin çabasıyla yaptırılmadı.

İlgili proje ile Saroz Körfezi’nin en nadide bölgelerinden olan Sazlıdere ile Gökçetepe arasında 52,3 hektarlık alanda, 270 metrelik bir “iskele” yapılması, Saros Körfezi’ne girecek 100 bin tonluk gemilerle bu iskeleye likit doğal gaz taşınması ve gemiler aracılığıyla doğal gazın karadan, Sazlıdere’den Mahmutköy’e orman içinden döşenecek borularla basılması ve Yerlisu ile Mahmutköy arasında depolama tesisleri yapılması planlanıyor. Doğa koruma aktivistleri BOTAŞ’ın bu projesini, Saros Körfezi’ni tamamen bitirecek bir yolun başlangıcı olarak niteliyor.

Medya Keşan Gazetesi’nden Bülent Saylam’ın haberine göre Çeşitli STK, partiler ve duyarlı halkın ÇED bilgilendirme toplantısına katılım davetleri sonucunda kalabalık bir halk topluğu ellerinde pankartlarla toplantının yapılacağı Sazlıdere Köy kahvesinin olduğu yere geldi.

Toplantıya Sazlıdere sahilden, çevre yerleşim birimlerden birçok çevre dostu akın ederken; bilgilendirme toplantısını yapacak şirket yetkilileri, Edirne İl Çevre Müdürü Abdullah Bülbül, Sazlıdere Köy Muhtarı Mehmet Kantor, CHP Edirne Milletvekilleri Okan Gaytancıoğlu ile Erdin Bircan, Keşan Kent Konseyi Başkanı Necmettin Baygül, eski Edirne Milletvekili Kemal Değirmendereli, CHP Keşan İlçe Başkanı Salim Yatıkçı ve yönetim kurulu üyeleri, Keşan Belediye Başkan Yardımcısı Cengizhan Aktan, Sazlıdere Köyü ve Sahili Yardım ve Kalkındırma Derneği Başkanı Serdar Durak, Keşan TSO Başkanı İsmail Şapçı ve Meclis Başkanı Orkun Özkaya, TEMA Edirne İl Temsilcisi Şirin Çoğal, Keşan DOÇEK, SARDOS, STK’lar katıldı.

Toplantının yapılacağı kahveye geçildiği sırada kahvenin halkın bilgilendirilmesi açısından yetersiz olduğunu kaydeden TEMA Edirne İl Temsilcisi Şirin Çoğal, halkın uygun bir yerde toplanması gerektiğini ve bu toplantının halkın katılımı toplantısı olmadığını iddia etti.

Keşan Kent Konseyi Başkan Yardımcısı Hasan Karagöz de bu toplantının halkın bilgilendirme toplantısı olmadığını halkın katılımı toplantısı olduğunu söyledi.

Edirne İl Çevre Müdürü Abdullah Bülbül bu toplantıyı düzenleyecek olan yetkilinin kendilerinin olduğunu hatırlatarak, “Biz buraya geldik burada en çok etkilenecek Sazlıdere halkı diyoruz.” dedikten sonra toplantıya katılan halk Bülbül’e “Biz de etkileneceğiz. İsteyen var mı burada?” diyerek tepki gösterdiler. Buraya bağırmaya çağırmaya gelmediklerini kaydeden Bülbül, “Sayın vekillerim burada devlet buraya bir yatırım yapacak. Onu konuşmaya geldik.” dedi.

Protestoların ardından söz alan CHP Edirne Milletvekilleri Okan Gaytancıoğlu ise “Müdürüm diyor ki buraya büyük bir yatırım yapılacak Sazlıdere halkının bilgilenmesi lazım ancak Sazlıdere halkı şu anda bilgilenmiyor. Çünkü Sazlıdere halkı burasını almıyor. O yüzden bu toplantı burada yapılamaz. Bugün burada bu toplantı yapılamaz.” şeklinde konuştu.

Köy kahvesinde ilk önce konuşan Hasan Karagöz, açıklama bittikten sonra gidilmemesini itiraz dilekçelerinin Kent Konseyine verilmesini istedi. Karagöz ayrıca, toplantının yapılmadığına dair kendilerinin de tutanak altına alacakları bilgisini verdi.

Keşan Belediye Başkan Yardımcısı Cengizhan Aktan da halkı bilgilendirme amacı iddia edilen toplantının halkın bilgilenmesine yeterli fiziki koşulları taşımadığını aktardı. Görüşmenin bitmesinin ardından vekiller toplantının iptal ettiğini duyurarak halkı Sazlıdere kahvesinin olduğu yere davet ederek orada bir açıklama yapacaklarını söylediler.

ÇED bilgilendirme toplantısının iptal edildiğini söyleyen CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan, “Daha geniş bir katılımla geniş bir alanda yapılması kararı alındı. Tarihi ve saati belirlenecek toplantının yeniden duyurusu yapılacak. Bizim amacımız da bugün buydu. Yarın belirlenecek tarihte hep beraber yine burada olacağız. Her yer bitti ne olduysa her şey Saros’da. Taş ocakları Saros’da, RES’ler Saros’da. Buna burada nasıl daha önce müsaade etmediysek bundan sonra da müsaade etmeyeceğiz. Ben il çevre komisyonundayım. İl çevre müdür beni bilgilendirmedi. ‘Bugün bilgilendim. Ben de bilgilendirilmedim’ diyor eğer doğru söylüyorsa bu daha da vahim bir olay.” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Sazlıdere’ye gelen doğa koruma aktivistleri ve yuttaşlar Saros BOTAŞ FSRU Sazlıdere Limanı ve Boru Hattı Projesinin ÇED toplantısını yaptırmayarak dağıldı.

Fotoğraflar Zerlanis Keşan Görsel Sanatlar ve Kültürel Araştırmalar Merkezi facebook sayfasından alınmıştır.

Kaynak: Yeşil Gazete